Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Filmy Zakladatel a Zlato vyšly moc blízko u sebe. Distributor čelí žalobě

Kultura

  18:00
HOLLYWOOD - Americká filmová distribuční společnost Weinstein měla podle smlouvy uzavřené s gigantem FilmNation počkat, než vydá film podobný snímku Zakladatel s Michaelem Keatonem v hlavní roli. Odstup filmu Zlato s Matthewem McConaugheyem prý není dostatečný a společnosti Weinstein teď hrozí pokuta 15 milionů dolarů.

Snímek Zakladatel (The Founder). foto: The Weinstein Company

Zakladatel je biografický opus o velkém americkém snu - obchodník Ray Kroc vycítí příležitost a ze značky McDonald udělá největší sít restaurantů s rychlým občerstvením na světě. Snímek měl premiéru 20. ledna (26. ledna v Česku). Zlato je biografický snímek o pádu velké těžební společnosti Bre-X v devadesátých letech. Premiéra byla 27. ledna (česká bude 16. února). Sedm dní odstupu je podle poškozené strany příliš málo.

Problém spočívá v tom, že společnost Weinstein se dohodla se společností Speedee Distribution (dceřiná společnost mediálního velikána FilmNation) že nevydají podobný film příliš blízko Zakladateli. Speedee distribution měla zaplatit většinu z rozpočtu snímku, který činil 25 milionů dolarů. Společnosti uzavřely smlouvu v březnu 2015.

RECENZE: Zakladatel představuje svou církev rychlého občerstvení

„Zakladatel i Zlato jsou oba cíleny na stejné publikum. Filmy byly navíc propagovány ve stejný čas a stejným způsobem. Divákovi z toho tak efektně plynou dvě možnosti: buď může vidět jeden, nebo ten druhý,“ píše se ve stížnosti podané u vrchního soudu v New Yorku společností Speedee Distribution. Jako jeden z dalších důkazů se uvádí deník New York Times, který 27. ledna otiskl reklamu na oba dva filmy a ještě vedle sebe na stejné dvojstránce.

Speedee Distribution teď žádá 15 milionů dolarů za porušení podmínek smlouvy. „Žádnou smlouvu jsme neporušili a u soudu se budeme vší silou hájit,“ sdělili na tiskové konferenci právníci Weinstein Corporation.