Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zdeněk Svěrák miloval Rychlé šípy. Které dětské knize dáte hlas vy?

Kultura

  14:00
Čtení rozvíjí dětskou fantazii, přesto malých čtenářů ubývá. Často vám dítě řekne, že nečte vůbec a to je škoda. Proto vznikl charitativní projekt 'Čtení pomáhá'. Čtenáři v něm vyberou nejlepší knihu pro děti a mládež. Po vzoru Rychlých šípů pak mohou školáci udělat i dobrý skutek. Prvních čtyřicítku knih vybraly známé osobnosti v čele s předsedou komise Zdeňkem Svěrákem.

Akce Čtení pomáhá. Zleva Marek Eben, Zdeněk Svěrák a Alena Ježková foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Akce Čtení pomáhá v sobě spojuje dvě dobré věci - čtení knih a pomáhání. Děti a jejich rodiče budou moci ze seznamu knih vybrat tu, která se jim nejvíce líbí. Pokud si ji navíc přečtou a správně zodpoví kontrolní otázky, získají virtuální finanční odměnu ve výši 50 korun - tu pak věnují jednomu z dvanácti dobročinných projektů. Celkem bude rozdáno 10 milionů korun.

Hlasujte o nejlepší knihu pro děti a mládež

Hlasovat můžete ZDE

Svou oblíbenou dětskou knihu můžete vybírat i na zpravodajském serveru Lidovky.cz. Soutěžíme o zajímavé ceny. Vítězné knihy najdete 5. dubna v Lidových novinách. Charitativní část pak bude probíhat na stránkách projektu www.ctenipomaha.cz.


Prvních čtyřicet knih nominovala odborná porota, v níž zasedli dramatik, scenárista a herec Zdeněk Svěrák, spisovatel a předseda českého PEN Klubu Jiří Dědeček, herec a moderátor Marek Eben, spisovatelka Alena Ježková a ředitel společnosti ČEZ a hlavní donátor projektu Martin Roman.

Odborná komise akce Čtení pomáhá: zleva Marek Eben, Zdeněk Svěrák, Alena Ježková a Martin Roman

Číst knížky je jako odemknout klíčem abecedy komnatu s pokladem. Tam se slova mění v obrazy a v pocity, které se rodí v čtenářově hlavě a srdci a jsou jedinečné a hluboké. Nepodaří-li se nám předat dětem tento klíč, přetrhneme i řetěz porozumění mezi generacemi. "

Zdeněk Svěrák

"Shodli jsme se na tom, že bychom do seznamů neměli dávat pokud možno to, čemu se říká povinná četba. Chtěli jsme, aby to byly knížky, které čtenáře lapnou a řeknou mu - to je bezvadná věc to čtení, já si přečtu ještě další," řekl Zdeněk Svěrák. Přiznává ale, že se to úplně nepovedlo: "Jsou totiž knížky, které by vynechány být neměly," dodává.

Výběr knížek nebyl nikterak snadný. "Při sestavování knih se objevily značné lobbistické tendence - jsem rád, že se mi podařilo do seznamu knih vtlačit Medvídka Pú. Medvídek Pú prošel, ale Bible například neprošla," říká se zklamáním Marek Eben.

Pokud hlasující v seznamu nenajdou svou oblíbenou knížku, mohou ji sami navrhnout. Anketa o nejlepší knihu bude probíhat ve dvou kolech, nejdříve se bude hlasovat pro dětské knížky určené 3. - 5. třídě, následně se budou vybírat knihy pro 6. - 9. třídu. Pro středoškoláky vybere četbu odborná porota přímo.

"Projekt Čtení pomáhá je důmyslný. Spojuje pobídku ke čtení s pobídkou k dobrým skutkům, a to formou hravé soutěže. A využívá při tom jejich počítačové gramotnosti. Myslím si, že i dnešní internetové děti mají v duši místo pro pomoc postiženým nebo starým. Ta hra míří na toto místo a chce ho zvětšit." dodává Svěrák.

Jaké jsou vaše oblíbené knihy?

ZDENĚK SVĚRÁK

Tip na nejlepší knihu pro mladší školáky:
Zdeněk Svěrák během slavnostní otevření Muzeua a světničky Járy Cimrmana v Letohradě. Jaroslav Foglar: Rychlé šípy, Jan Werich: Fimfárum

"Mě ovlivnily Rychlé Šípy. A myslím, že celá ta soutěž má s nimi mnoho společného - protože tam jsem se naučil vykonat každý den jeden dobrý skutek, tam jsem chtěl být Mirek Dušín. Myslím, že tato kniha poznamenala i moje děti a vnoučata. Mají ten seriál dost ohmataný."

Dětské knihy, které ovlivnily můj život:
Ondřej Sekora: Ferda Mravenec, Jan Karafiát: Broučci, Božena Němcová: Pohádky

"Maminka mi předčítala Karafiátovy Broučky, ale to jsem moc nechtěl - těch jsem se bál - raději jsem měl Ferdu Mravence, i když jsem měl občas vztek na Berušku."

JIŘÍ DĚDEČEK

Můj tip na nejlepší knihu pro mladší školáky:
Jan Werich: Fimfárum

Dětské knihy, které ovlivnily můj život: Básník a písničkář Jiří Děděček.
Prožíval jsem dětství v 50. letech v Karlových Varech, všichni kluci jsme tehdy četli Arkadie Gajdara, ale nejen slavného "Timura a jeho partu", nýbrž i neprávem opomíjené "Vojenské tajemství". Pak jsme si v duchu této četby hráli na fašisty a našince a dětství nám vesele ubíhalo. Když se mi o pár let později dostaly do rukou "Děti z Bullerbynu" od Astrid Lindgrenové, byl jsem překvapen, že existují i knihy, které nepíší o válce.

MAREK EBEN

Můj tip na nejlepší knihu pro mladší školáky:
Marek Eben na akci Čtení pomáháMilne Alan Alexander: Medvídek Pú

Dětské knihy, které ovlivnily můj život:
"Musím souhlasit s předsedou komise, že Rychlé šípy mě taktéž ovlivnily. Měli jsme skupinu, ve které jsme hráli takovou vědomostní soutěž, zde padaly velice záludné otázky typu: Jakou značku cigaret kouřily Zelené vesty?...Odpověď zněla: Není v seriálu uvedeno"

ALENA JEŽKOVÁ

Můj tip na nejlepší knihu pro mladší školáky: Spisovatelka Alena Ježková
Astrid Lindgrenová: Děti z Bullerbynu

Dětské knihy, které ovlivnily můj život:
"První kniha, kterou jsem sama přečetla, byl Mikeš od Josefa Lady. Tehdy jsem objevila, že zvířata mluví. Přečetla jsem Ferdu Mravence od Ondřeje Sekory, od té doby dávám pozor, abych nikoho nezašlápla. Přečetla jsem Ronju, dceru loupežníka od Astrid Lindgrenové, a pochopila jsem, že nejcennější je mít svobodné srdce."

MARTIN ROMAN

Martin Roman na akci Čtení pomáháMůj tip na nejlepší knihu pro mladší školáky:
Straka v říši entropie od Markéty Baňkové

Dětské knihy, které ovlivnily můj život:
"Hodně pro mě ale znamenal Robinson Crusoe. Byl jsem nemocný, měl jsem horečku a četl jsem Robinsona a strašně jsem se bál, ale nemohl jsem se od té knížky odtrhnout. Možná mně tu horečku ještě umocnila."


Autoři: ,