Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ze sestry zrůdou. Netflix složí seriálovou poctu padouchovi z filmu Miloše Formana

Seriál Ratched (2020). Tvůrci: Evan Romansky, Ryan Murphy. foto: NETFLIX

LOS ANGELES - Sestra Mildred je výraznou postavou filmu (i románové předlohy spisovatele Kena Keseyho) Přelet nad kukaččím hnízdem. Tvůrce ságy American Horror Story o ní natočil seriál, který vysvětlí její přerod ze svědomité sestřičky v postrach psychiatrické léčebny. Seriál se dočká premiéry již 18. září.
  16:00

Herečka Louise Fletcherová ztvárnila Mildred Ratchedovou ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) tak dobře, že si vysloužila nominaci na Oscara. Postava si vysloužila nenávist diváků za své despotické chování a následně i lobotomizaci hlavní postavy Randla McMurphyho (Jack Nicholson). Ve filmu i románové předloze se o ní lze dozvědět jen velmi málo, což příběhu vysvětlujícímu její původ poskytlo poměrně volnou ruku.

Seriál Ratched (2020). Tvůrci: Evan Romansky, Ryan Murphy.
Seriál Ratched (2020). Tvůrci: Evan Romansky, Ryan Murphy.

Scénář napsal nováček Evan Romansky. O vznik seriálu se postará Ryan Murphy, jehož proslavila hlavně oceňovaná hororová série American Horror Story. Její stálicí je i herečka Sarah Paulsonová, která si v Ratchedové zahraje titulní postavu.

Podle magazínu Vanity Fair se seriál bude odehrávat zhruba patnáct let před dějem Přeletu nad kukaččím hnízdem. Měl by vysvětlit, jak se kdysi snaživá a milá sestřička stala lidským monstrem. 

„Přijde mi, že jméno Ratchedová je v dnešním světe takovým synonymem pro barbarství, synonymem zneužívání moci institucí. Zajímavou výzvou bylo vytvořit postavu plnou emocí na základě velmi chladné reputace. Museli jsme vymyslet všechny detaily jejího dětství, vztahů i sexuality,“ vysvětluje tvůrce Murphy.

Sarah Paulsonová sestru Ratchedovou nenáviděla od doby, co sama Přelet nad kukaččím hnízdem viděla. Její nová role ji ale přiměla postavu vidět docela v jiném světle. „Hluboce jsem se ztotožnila s její osamělostí. Myslím, že právě to nakonec Mildred pohánělo,“ vysvětluje Paulsonová. „Až se dostanete na konec první sezony, pochopíte, proč byla Mildred Ratchedová taková, jaká byla. Můžete ji za její činy stále soudit, ale budete je chápat. Budou vám dávat smysl,“ dodává záhadně. 

V dalších rolích diváci uvidí Jon Jona Brionese, Judy Davisovou, Finna Wittrocka, Alici Englertovou, Charlieho Carvera, Cynthii Nixonovou a možná překvapivě i hollywoodskou hvězdu Sharon Stoneovou v roli excentrické šlechtičny Lenore Osgoodové.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!