Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ze svého bytu udělal galerii a má úspěch. Nyní vystavuje 'špinavou' Indii

Kultura

  7:08
BRNO - Tuhle galerii specializovanou na fotografii jen tak nenajdete. Neuvidíte ji z ulice, není nijak označená, a přesto ti sjiž získala řadu příznivců. Fotograf Jaroslav Pulicar se před lety nastěhoval do Brna a v novém bytě si pověsil několik svých snímků.

Fotograf Jaroslav Pulicar foto: Judita Matyášová, Lidové noviny

„Říkal jsem si, že bych je mohl čas od času obměnit, a tak mě napadlo, že vytvořím bytovou galerii, kam pozvu kamarády z fotografické komunity. Vystavoval tady Karel Cudlín, Bohdan Holomíček nebo Pavel Dias. Funguje to tak, že kdo má zájem výstavu vidět, tak mi zavolá nebo napíše a já ho tu provedu, „říká Pulicar a v předsíni ukazuje aktuální výstavu, nazvanou Daliti.

Fotografie mapuje život příslušníků nejnižší kasty v Indii, takzvaných dalitů,...
Série z Indie zachycuje život příslušníků nejnižší kasty, takzvaných dalitů,...

Autorem je fotograf Ladislav Drezdowicz, rodák z Ostravy, který v roce 1968 emigroval a usadil se ve Švýcarsku. Jeho série z Indie zachycuje život příslušníků nejnižší kasty, takzvaných dalitů, kteří vykonávají všechna nečistá povolání. v některých částech Indie nesmějí vstupovat do chrámu, nesmějí volit nebo je jim zapovězeno jíst pohromadě s příslušníky vyšších kast.

Výstava Daliti Ladislava Drezdowicze potrvá do 7. května. Návštěvu Galerie 34 v Brně si můžete domluvit ZDE.