Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Želvy ninja se vracejí na scénu. Česky vychází první komiks

Kultura

  6:00
Příběh úspěchu Želv ninja, které jsou u nás známé od 90. let, je až dojemnou ukázkou pověstného amerického snu: dva komiksoví tvůrci, začínající třiadvacetiletý Kevin Eastman a o osm let starší Peter Laird, se rozhodli vydávat si svou práci vlastním nákladem; financoval je Eastmanův strýc.

Kevin Eastman, Peter Laird: Želvy ninja foto: Reprofoto

Série si začala získávat pozornost, autoři postupně uzavřeli smlouvy na výrobu figurek, natáčení televizních sérií i celovečerního filmu a zejména koncem 80. a začátkem 90. let byl z Želv ninja nepravděpodobný popkulturní fenomén, který děti a teenageři milovali, zatímco jejich rodiče nad tím nevěřícně kroutili hlavami. Eastman s Lairdem přitom nepřestali vydávat také původní komiksovou sérii, která vycházela až do roku 2010, jen jednotlivé sešity již vytvářeli jiní autoři. 

Kevin Eastman, Peter Laird: Želvy ninja

První tři sešity nyní vyšly souborně v nakladatelství Comics centrum, které plánuje postupně vydat vše. A jejich obsah kupodivu příliš nezestárl – opět se ukazuje, že ty povedenější nezávislé a undergroundové komiksy mají delší životnost než soudobý mainstream. Želvy ninja zaujmou robustní, neučesanou a ještě ne zcela jistou kresbou, která si ale zachovává dynamiku, hravost a vtip; neuškodilo jí ani pozdější dobarvení.

Souboj superhrdinů

První svazek nabízí úvodní historii: kde se želvy vzaly a jak to, že umějí mluvit a bojovat, doplněnou prvním střetem s rovnocenným protivníkem. Další dva sešity už začínají tvořit kontinuální sérii, vždy ukončenou nějakým dílčím vítězstvím: zde nad robotickými hlodavci a jejich konstruktérem. Druhý díl tohoto příběhu naznačuje, že komiks začíná směřovat k parodii – jak častějším používáním odkazů na dobové televizní seriály, filmy či populární hudbu (je skvělé, že na to překladatel pod čarou upozorňuje), tak celkovou stavbou příběhu, která končí tím, že se na poslední stránce z lidských těl „vysvléknou“ hlavonozí mimozemšťané. Dodatková povídka Jen já sám je parafrází takzvaných crossoverů neboli komiksových sešitů, v nichž se střetnou dva slavní superhrdinové. 

Kevin Eastman, Peter Laird: Želvy ninja

Přeložil Václav Dort, 

Comics centrum, Praha 2015, 

160 stran

Zde se jeden z želvích bojovníků potká s dalším samozvaným strážcem nočních ulic, a protože mají každý jinou představu, jak s pouličními zločinci naložit (zda je zbít a nechat běžet – nebo naopak ležet), začnou se mydlit mezi sebou. A zatímco želva Rafael se ohání svými obvyklými vidlicemi sai, maskovaný protivník používá hokejku či baseballovou pálku, vše zjevně z rodinné kůlny se sportovními potřebami. Zároveň to není parodie příliš okatá a naivnějšímu čtenáři může stačit sledovat akční scény.
Želvy ninja jsou důležitá součást komiksové historie a je dobře, že vycházejí česky. A že mají stále kouzlo radostného, místy spíše pubertálního než profesionálního díla, to je sympatický bonus. Těžko předvídat, zda kouzlo vydrží déle než několik prvních svazků, ale pro začátek stačí.

Autor: