Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zemi hrozí ničivá válka s Marsem. Sci-fi sága Expanze se hlásí se třetí sérií

Kultura

  16:00
MARS/CERES/ZEMĚ - Seriál Expanze (The Expanse) je vesmírným dramatem, romancí, akční podívanou i detektivkou. Kritiky ohromil svou vizuální stránkou a posbíral i řadu cen. Nová série bude mít premiéru 11. dubna.

Kritici na seriálu oceňují vizuální zpracování. Seriál Expanze. Televize Syfy. foto: SYFY

Okolo roku 2200 lidstvo díky technologickému už není omezeno meziplanetární vzdáleností. Detektiv Joe Miller (Thomas Jane) pátrá po ztracené dívce Julii Mao (Florence Faivreová). Posádka ledařské lodi Canterbury je svědkem brutálního útoku, který nebezpečně vychýlí politické vztahy mezi Zemí a Marsem. Hrozící válce se snaží zabránit zástupkyně ministra Spojených národů Chrisjen (Shohreh Aghdashloová). Seriál Expanze před diváka několik zdánlivě nesouvisejících příběhových linek. Ve vesmíru spolu je ale propojené téměř všechno v jednu velkou konspiraci. Informace nasvědčují tomu, že ohrožen je život v celé sluneční soustavě.

Briefing před akcí. Seriál Expanze. Televize Syfy.
Rudou planetu už si lidstvo přetvořilo k obrazu svému. Seriál Expanze. Televize...

Fenomén Stranger Things. Herci z populárního seriálu si finančně několikanásobně polepší

Za Expanzí stojí Mark Fergus a Hawk Ostby (oba mají na kontě snímky jako Iron Man nebo Potomci lidí). Jako předloha jim posloužil stejnojmenný román spisovatele Jamese S. A. Coreyho (pseudonym autorské dvojice Daniela Abrahama a Tye Francka). Česky knihy vydává nakladatelství Triton.

Série se dočkala již dvou sérií a třetí bude mít premiéru 13. dubna. Série je velmi dobře přijímána kritikou, která oceňuje hlavně působivou vizuální stránku a promyšlenou politickou zápletku. Seriál je držitelem prestižní sci-fi ceny Hugo (za nejlepší dramatickou prezentaci) a byl třikrát nominován na cenu Saturn.