Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zemřel Andrzej Žulawski, polský režisér i exmanžel herečky Sophie Marceauové

Kultura

  15:00
VARŠAVA - Ve věku 75 let zemřel polský režisér a scénárista Andrzej Žulawski. Podle polských médií filmař zemřel v noci na dnešek ve Varšavě na rakovinu. Rodák ze Lvova byl známý svým nekomerčním přístupem ke kinematografii. Oceňovali ho tak hlavně evropští milovníci artových filmů. Jeho dlouholetou partnerkou byla francouzská Bond girl Sophie Marceauová.

Andrzej Žulawski foto: ČTK

Krátce po narození se s otcem přestěhoval do Československa a později do Polska.

Žulawského filmy jsou plné drastických scén i nahoty. Hned jeho druhý celovečerní hraný film The Devil (Ďábel) z roku 1972 byl v Polsku zakázán a filmař se přestěhoval do Francie, kde v 50. letech studoval. Velké diskuse v Polsku vyvolal už jeho debutový film Třetí část noci (1971), rovněž drama s hororovými prvky v historických kulisách.

Do svých dalších filmů obsazoval polský režisér řadu talentovaných a známých hereček včetně Romy Schneiderové (Důležité je milovat) nebo Sophie Marceauové, s níž byl v letech 1985 až 2001 ženatý. Sophie Marceauová hrála v jeho filmech Mé noci jsou krásnější než vaše dny (1989), Dostojevského Idiotem inspirovaném dramatu Šílená láska (1985) nebo v milostném příběhu spisovatelky George Sandové a skladatele Frederika Chopina Modrá nota (1991). Marceauovou naposledy obsadil v roce 2000 do milostné romance La Fidélité (Věrnost). Sopie Marceauová se v roce 1999 stala Bond girl ve filmu Jeden svět nestačí, kde si zahrála po boku Pierce Brosnana.

Svůj poslední film natočil Andrzej Žulawski v roce 2015 - v adaptaci románu Kosmos, za nějž byl spisovatel Witold Gombrowicz nominován na Nobelovu cenu, si zahrála herečka Sabine Azéma, známá zejména z filmů svého manžela, režiséra Alaina Resnaise.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!