Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel znalec a propagátor historie záznamu zvuku Gabriel Gössel

Gabriel Gössel foto: Nový fonograf

Ve čtvrtek 2. dubna zemřel ve věku 76 let Gabriel Gössel, největší český znalec rané historie nahrávání zvuku a majitel patrně nejrozsáhlejší sbírky starých hudebních nosičů. Zprávu oznámila Gösselova manželka Eva.
  12:00

Ještě letos v únoru spolupracoval Gabriel Gössel, který svůj obor všestranně propagoval jako publicista, editor i „pouhý“ nadšenec, s Lidovými novinami na článku o nejstarším dochovaném záznamu české hymny Kde domov můj?. Byl to jeden z posledních výstupů jeho celoživotní odborné práce.

„Gabrielova vášeň pro zvuk a jeho znalosti jako sběratele byly nesmírné. Jeho celoživotní práce významně přispěla k zviditelnění českých historických nahrávek v zahraničí a položila základy pro vytváření podmínek pro uchování zvukového kulturního dědictví v České republice. Ztratili jsme výjimečnou osobu a bude těžké vyrovnat se s jeho nepřítomností v našich profesních i osobních životech,“ napsal jeden z Gösselových žáků Filip Šír, manažer projektu Nový fonograf, který se zachováním historických zvukových dokumentů zabývá.

Gabriel Gössel byl původním povoláním chemik, od poloviny 80. let působil jako překladatel zejména technických textů, ale i beletrie, je podepsán pod českými verzemi některých románů Stephena Kinga nebo George Orwella. V době normalizace spolupracoval s Jazzovou sekcí a významnou měrou se také podílel na vydávání samizdatu, konkrétně edice Expedice, jež vznikala v okruhu kolem Václava Havla.

V 70. letech se začal věnovat budování sbírky gramodesek, gramofonů, fonografů a zvukových válečků. Nabyté znalosti předával prostřednictvím publikační činnosti u nás i v zahraničí. Od 90. let pravidelně také spolupracoval s Českým rozhlasem. Jako editor připravil několik desítek tematických titulů kompaktních disků, obsahujících nejstarší české nahrávky hudby i mluveného slova, zejména pro hudební vydavatelství Františka Rychtaříka, Radioservis a Supraphon.

Gabriel Gössel byl také autorem či spoluautorem řady ceněných popularizačních i ryze odborných publikací na téma starých zvukových nahrávek, které publikoval v češtině i angličtině. V posledních letech pracoval Gabriel Gössel v rámci zmíněného projektu Nový fonograf také na rekonstrukci generálního katalogu nahrávek českých umělců na fonoválečcích a gramodeskách různých výrobců z let 1900-1946.

Autor: