Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel knihami proslavený kocour Bob. Svému majiteli pomohl přestat s drogami

Kocour jménem Bob. foto: FB A Street Cat Named Bob

LONDÝN - Minulý týden zemřel zrzavý kocour Bob. Hrdinu knižní série napsané jeho majitelem Jamesem Bowenem srazilo auto.
  16:00

Když si večer James Bowen vyrazil se svou snoubenkou Monikou na večeři, kocour zmizel. Pár ho hledal celou noc a část druhého dne. „Kolem pěti odpoledne mi začalo být hrozně nevolno,“ popsal Bowen deníku Daily Mail. 

Nedlouho poté mu zavolal veterinář s tím, že mu přivezli zraněného kocoura, ve kterém poznal Boba. Zvíře se již nepodařilo zachránit. Kocoura projíždějící automobil trefil do hlavy a způsobil mu vážné nitrolebeční krvácení.

„Vždycky se podívám kolem sebe a hledám ho. Pak si uvědomím, že už tady není, a z ničeho nic nemůžu dýchat,“ popsal své pocity zdrcený páníček. „Byl to můj nejlepší kamarád.“ Přesný věk Boba není znám, ale podle všeho mu bylo nejméně 14 let.

Počátek krásného přátelství

James Bowen potkal opuštěného a zbídačelého Boba na chodbě svého domu v roce 2007. V té době se Bowen léčil ze závislosti na drogách a svých úplně posledních 30 liber zaplatil za veterináře pro zvíře. Od té doby se od něj kocour prakticky nehnul na krok. 

Právě díky parťákovi se Bowen nejspíše z osidel drog dostal úplně. „Nejsem si jist, že bych tady ještě byl, kdyby nebylo Boba,“ prohlásil. „Bob dal mému životu smysl. Od našeho shledání se změnilo úplně vše. Všechny pozitivní věci, které se mi pak v životě staly, jsou spojeny s ním,“ dodal. 

Bowen v roce 2013 vydal knihu Kocour Bob (česky 2013, Ikar), kde netradiční přátelství popsal. Kniha se stala tak oblíbenou, že v roce 2016 vznikla filmová adaptace s Lukem Treadawayem v roli Jamese. Bob přirozeně hrál sám sebe.

Kniha se dočkala také tří pokračování  - A Gift from Bob (česky nevyšla, 2014), Svět podle Boba (česky 2015, Ikar) a Kocour Bob a jeho životní moudrost (česky 2019, Ikar).