Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel ‚Monty Python‘ Terry Jones. Komikovi a režisérovi ze slavné britské skupiny bylo 77 let

Terry Jones. foto: ČTK/REUTERS/Nacho Doce/File Photo

LONDÝN - Paní Pinnetová, očekávající nový plynový vařič, filozof Karl Marx coby fotbalista, nahý muž za klávesami varhan nebo kardinál Biggles ve službách španělské inkvizice, kterou nikdo nečekal – těmito a mnoha dalšími nezapomenutelnými postavami byl ve skečích skupiny Monty Python Terry Jones, který zemřel ve věku 77 let.
  13:51aktualizováno  18:37

Jeho herecký i autorský přínos byl pro skupinu životně důležitý – jak připomíná v jeho nekrologu britská BBC, pro niž Monty Pythonův létající cirkus vznikal (a s gustem se do ní přitom navážel), byl to právě Terry Jones, kdo dodal nesmrtelným skečům jejich typický absurdní rozměr a osvobodil je od povinnosti končit vybroušenou pointou.

Komik a režisér Terry Jones
Britský komik, herec a režisér Terry Jones.

Celovečerní montypythonovské filmy nesou pečeť jeho režijní práce – snímky Monty Python a Svatý grál (1975) a Velkou cenou poroty z Cannes oceněný Smysl života (1983) režíroval spolu s Terrym Gilliamem, samostatně pak Život Briana (1979). Kromě tvorby se slavnou skupinou režíroval například v roce 1996 pohádkový film Žabákova dobrodružství (1996), v němž si ovšem také zahráli jeho montypythonovští kolegové i on sám. Jeho poslední filmovou režií byla v roce 2015 sci fi komedie Absolutely Anything se Simonem Peggem v hlavní roli.

frontotemporální demence

Degenerativní onemocnění mozku projevující se například ztrátou sebekontroly, zanedbáváním péče o sebe, sebestředným chováním nebo emočními poruchami.

Historickým tématům se s oblibou věnoval v parodiích, ale úspěšný byl i jako seriózní historik a popularizátor této vědy. Jako svůj primární obor vystudoval angličtinu na Oxfordu, kde se také seznámil s budoucím montypythonovským parťákem Michaelem Palinem. Rád bořil zavedené představy zejména o středověké éře – v roce 1980 například vydal pojednání o skutečném životě středověkých rytířů a později byl autorem a průvodcem úspěšných televizních dokumentů. Mimo jiné vytvořil v roce 1995 pro BBC sérii věnovanou křižáckým výpravám a o devět let později sérii Středověké životy, nominovanou na cenu Emmy. Věnoval se i méně známé historii Říma či Egypta nebo dějinné úloze barbarů.

Populární byl rovněž jako autor dětských knížek: v roce 1983 vydal Ságu Erika Vikinga, za niž získal britskou cenu za literaturu pro děti, a v roce 1989 ji sám zfilmoval. V češtině vyšla například v roce 1997 jeho kniha Dobrou s kobrou aneb Třicet legrácek před usnutím nebo v roce 2011 Bajky z divokých vajec.

Po Grahamu Chapmanovi, který zemřel v osmačtyřiceti letech již v roce 1989, je Terry Jones druhým zesnulým členem Monty Pythonů. V posledních letech trpěl demencí a poruchou komunikace. S počátečními projevy závažné nemoci bojoval už v létě 2014, kdy vystupoval se skupinou Monty Python v jejich posledním společném programu v londýnské O2 areně.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!