Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel písničkář a spisovatel Jan Vodňanský. Podlehl komplikacím s covidem

Jan Vodňanský foto:  Michal Sváček, MAFRA

Po dvou dnech hospitalizace v nemocnici zemřel ve středu kvůli komplikacím s covidem-19 písničkář Jan Vodňanský. Bylo mu 79 let. O jeho úmrtí informovala producentka Kamila Zlatušková. Informaci potvrdil i Vodňanského syn Tomáš.
  8:36aktualizováno  9:24

„Táta včera zemřel na covid, pozitivní test vyšel v den očkování, které už nemohl dostat, pak to bylo celý děsně rychlý. Tak možná si už kdesi s Petrem Skoumalem dávají po letech Maršály. Ty vlny laskavé radosti a humoru tu budou chybět,“ uvedl Tomáš Vodňanský na facebooku.

Zpěvák, spisovatel, autor textů písní, kabaretiér a lidový filosof Jan Vodňanský se narodil 19. června 1941 v Praze. Vystudoval ekonomiku a organizaci strojní výroby, získal titul inženýr. Zároveň externě vystudoval filosofii a historii.

Vodňanský se Skoumalem předvedou svůj úsměv idiota po 45 letech

Proslavil se zejména v tandemu s Petrem Skoumalem. Představení této autorské dvojice konaná v Činoherním klubu koncem 60. let a vystoupení po vysokoškolských klubech v 70. letech se stala legendou. Připomínají je například záznamy na CD, které občas obohacují bonusy doplňující bílá místa v diskografiích obou tvůrců tam, kde kdysi řádila cenzura nebo dobový zákaz, znemožňující jim společnou činnost.

Jan Vodňanský
Humorista, básník a zpěvák Jan Vodňanský

Společně vystupovali od roku 1966 s autorskými pořady písniček a povídání - S úsměvem idiota (1969), Hurá na Bastilu (1970), S úsměvem Donkichota (1970), Králíci pokusný (1974). V dobách normalizačních byla jejich představení postupně zakazována a odstrkována do malých klubů zejména mimo Prahu, až zcela zanikla. Spolupráci obnovili až po roce 1989.

K nejslavnějším písním dvojice patří Jak mi dupou králíci, Mauglí, Maršálové, Ukolébavka pro hysterku, Markýz de Sade, Horké letní odpoledne nebo Králíci pokusný.

Bavila ho i literatura s přesahem do filozofie, psychologie a psychiatrie. „Třeba Carl Gustav Jung je můj dlouhodobý čtenářský zájem. Samozřejmě mám knihy, které se týkají dvojice, která mě inspirovala prakticky celý život. A těmi jsou Voskovec a Werich,“ dodával.

Vedle psaní textů založených na absurdním humoru se Vodňanský věnoval také tvorbě pro děti.

Vodňanský se vyjadřoval k aktuálním politickým tématům. V roce 2003 podepsal prohlášení S komunisty se nemluví a v roce 2009 se v rozhlasovém dokumentu Král na hrad přihlásil k monarchismu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!