Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zemřela divadelní a filmová herečka Jana Andresíková, zahrála si čarodějnici v Arabele

Kultura

  21:43
Praha - Ve věku 79 let v pondělí zemřela filmová a divadelní herečka Jana Andresíková. Do povědomí televizních diváků se zapsala především rolí čarodějnice v pohádkovém seriálu Arabela.

Ve věku 79 let zemřela 19. října 2020 filmová a divadelní herečka Jana Andresíková. foto: ČTK

Svůj hlas propůjčila radě dalších filmových i rozhlasových postav. V roce 2010 získala za celoživotní mistrovství v dabingu Cenu Františka Filipovského. O úmrtí Andresíková informovala její dcera Michaela Binderová.

Po vážné nemoci zemřel dlouholetý herec libereckého divadla Ladislav Dušek. Bylo mu 77 let

Jana Andresíková se narodila v roce 1941 v Kroměříži. Po vystudování Janáčkovy akademie múzických umění působila v pražských divadlech Maringotka a Divadle Za branou. 

V roce 1969 opustila stálé angažmá a uplatňovala se jako herečka na volné noze. Řadu let působila také jako pedagožka na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU), kde vychovala takové herce jako Valerie Zawadská, Miroslav Vladyka či David Prachař. Jevištní mluvu vyučovala i v Soukromé herecké škole v Praze.

Ve věku 80 let zemřel zpěvák Johnny Nash, proslavil jej hit I Can See Clearly Now

Ve filmu a v televizi dostával spíše střední a menší role. Asi nejvíc se proslavila jako zlá čarodějnice v seriálu Miloše Macourka a Václava Vorlíčka Arabela, respektive rolí paní Černé z jeho pokračování Arabela se vrací. 

Diváci si ji ale mohou pamatovat také z filmu Poslední královna z roku 1975, ve kterém ztvárnila titulní roli královny Elišky Přemyslovny. V posledních letech si zahrála ve filmové komedii Kameňák nebo v pohádce Čertova nevěsta.

Hlas Andresíkové si oblíbil také rozhlas a dabing. Svůj hlas propůjčila mimo jiné americké herečce Woopi Goldbergové ve filmu Sestra v akci.

Autor: