Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Ve věku 93 let zemřela sólistka opery Národního divadla Jadwiga Wysoczanská-Štrosová

Kultura

  19:21
Praha - V Praze ve středu po delší nemoci zemřela ve věku 93 let dlouholetá sólistka opery Národního divadla (ND), sopranistka Jadwiga Wysoczanská-Štrosová. Mimo jiné zpívala v roce 1967 sopránové sólo v 9. symfonii Ludwiga van Beethovena na festivalu Pražské jaro za řízení Václava Neumanna. Poslední rozloučení se uskuteční v nejbližším rodinném kruhu. Za pozůstalé o tom informovala Barbora Tamchynová.

Sólistkou Národního divadla se Jadwiga Wysoczanská stala v roce 1960. foto: FOTO ARCHIV J. WYSOCZANSKÉ

Wysoczanská-Štrosová, provdaná Nováková, se narodila 24. května 1927 v Praze. Vystudovala Nižší obchodní školu v Praze, po studiích zpěvu na pražské konzervatoři, kde byla žačkou Vojtěcha Bořivoje Aima, začala její umělecká dráha v roce 1945 v nově formované operní scéně v Liberci. 

Ve věku 88 let zemřela sólistka Národního divadla Eva Zikmundová

Jako sólistka během pár let zvládla široký operní sopránový repertoár, včetně Smetanovy Libuše. Tuto roli si zazpívala ještě jednou koncem 60. let s dirigentem Liškou v Plzni u příležitosti výročí plzeňského divadla. Během půl roku přešla k sólovým rolím, ve kterých pokračovala i ve dvouletém angažmá v Opavě v letech 1946 až 1948.

Začátkem 50. let odešla do tehdejší Státní opery v Brně a roku 1960 ji angažoval šéf opery Jan Seidel do ND, kde působila až do začátku 90. let. Se souborem ND vystupovala často v zahraničí. Mimořádného úspěchu dosáhla na Holland festivalu v roce 1963, kde zpívala Rusalku s dirigentem Jaroslavem Krombholcem a pěvci Ivem Žídkem a Eduardem Hakenem. 

Opera se může líbit i na fotbale, říká sólista Nekoranec

Za svou kariéru vytvořila řadu sopránových rolí, zvláště v operách Bedřicha Smetany, ale i ve světovém operním repertoáru, například jako je Aida ve stejnojmenné opeře Giuseppe Verdiho, Taťána z Evžena Oněgina Petra Iljiče Čajkovského nebo Donna Anna z Dona Giovanniho Wolfganga Amadea Mozarta. Účinkovala také v roli Kosinské ve světové premiéře Janáčkovy opery Osud.

Vystupovala i koncertně. Roku 1967 zpívala sopránové sólo v 9. symfonii Ludwiga van Beethovena na festivalu Pražské jaro za řízení Václava Neumanna. O tři roky později se zúčastnila jako sólistka pod vedením Aloise Klímy zájezdu Symfonického orchestru Československého rozhlasu do Itálie, kde účinkovala v Beethovenově 9. symfonii a v Misse solemnis. V roli Agáty se podílela na nahrávce opery Čarostřelec Carla Marii von Webera pro Českou televizi v roce 1975.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...