Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zpěvačka Věra Bílá podlehla infarktu

Kultura

  11:13aktualizováno  13. března 11:00
Ve věku 64 let zemřela v úterý ráno v plzeňské fakultní nemocnici zpěvačka Věra Bílá. Podle serveru Romea.cz podlehla infarktu. Bílá se chystala tento týden zahájit koncertní šňůru.

Zpěvačka Věra Bílá (na snímku z 28. listopadu 2018) zemřela 12. března 2019 v plzeňské nemocnici po infarktu. foto: ČTK

„V pondělí 11. března k nám byla v nočních hodinách přivezena čtyřiašedesátiletá pacientka na urgentní příjem. Její zdravotní stav byl kritický. I přes okamžitou resuscitaci se lékařům nepodařilo obnovit životní funkce a pacientka zemřela,“ řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

věra bílá

  • Bílá se narodila 22. května 1954 v Rokycanech v muzikantské rodině Giňů.
  • Nejprve zpívala na rodinných slavnostech, svatbách a zábavách s cimbálovou muzikou svého otce Karola Gini.
  • Širšímu publiku objevila Bílou zpěvačka Zuzana Navarová. Díky ní a také díky česko-francouzskému manažerovi Smetanovi se Bílá se skupinou Kale zařadila mezi velké hvězdy etnické hudby.

Věra Bílá byla na přelomu tisíciletí nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, proslavila se zejména vystupováním se skupinou Kale. Před lety vyprodala i pařížskou Olympii. Uznávaná romská zpěvačka později propadla hraní na automatech, kvůli podlomenému zdraví koncertovala výjimečně.

Jeden z největší talentů u nás, říká kritik Černý

„Byl to jeden z největších talentů u nás, a to nemyslím jenom mezi romskými muzikanty, ale obecně. Ona měla pod vedením manažera Jiřího Smetany rozjetou ohromnou kariéru, ale bohužel ji to moc nezajímalo. Měla všechny předpoklady s výjimkou jednoho, ale strašně důležitého - a to byla pracovitost a spolehlivost,“ řekl hudební kritik Jiří Černý.

Za velkou ztrátu pro tuzemskou hudbu označila úmrtí Bílé Zlata Holušová, ředitelka festivalu Colours of Ostrava. „Úchvatná a nezvladatelná zpěvačka, která patří k nejúspěšnějším našim umělcům, dokázala vyprodat světové sály, včetně pařížské Olympie. Na Colours se nám ji získat nepodařilo a to mne bude vždy mrzet,“ uvedla. 

Královna romské písně chystala návrat na pódia

Legendární romská zpěvačka, chystala velký návrat na koncertní pódia, přestože měla velké zdravotní problémy.  Bendigův manažer Lukáš Rejmon v úterý řekl, že první z připravovaných koncertů se měl konat tento pátek, zatím bylo v plánu asi osm vystoupení. Bílá se na koncertní šňůru připravovala, nacvičovala. S Bendigem a Krokou natočili společný klip, který měl být předzvěstí jejího návratu na koncertní pódia po 15 letech, řekl Rejmon.

Píseň „Mek som adaj“, což znamená „Ještě jsem tady“, je podle něj o tom, jak se zpěvačka těší na návrat ke koncertování. „Věra byla ještě minulý týden ve skvělé formě. Hlasově na tom byla každým dnem lépe. Měli jsme zkoušku na ten koncert a Věra tam dokonce tancovala. Strašně moc se těšila na návrat a měla velkou radost z reakcí na ten klip a z toho, že na ni lidé nezapomněli,“ popsal Rejmon.

Zpěvaččinu snahu o návrat na pódia loni zmapoval i dokument Ostravského studia České televize. Režisér David Vondráček ve snímku Poslední naděje Věry Bílé po dva roky zachycoval zpěvaččiny životní peripetie poté, co opustila kapelu Kale, zadlužila se a zemřel jí syn i manžel. Zpěvačka přesto stále věřila, že se jí podaří hudební kariéru znovu nastartovat.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!