Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Židé mohou za všechny války, prohlásil Mel Gibson. Teď chce hrát v komedii o ‚Rothchildech‘

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Americký herec a režisér Mel Gibson, který nechvalně proslul svými antisemitskými výroky, chystá komedii o rodině Rothchildů. Název se až příliš podobná příjmení Rothschild, které patří skutečné židovské dynastii. Gibson ale popírá, že by šlo o záměr.

Mel Gibson s přítelkyní Rosalind Rossovou. foto: Danny MoloshokReuters

Mel Gibson chystá komedii o Rothchildech. Sám si ve snímku, který i režíruje, zahraje bohatého Whitelawa Rothchilda, hlavu rodu. Studio nepotvrdilo, že jsou filmoví Rothchildové židé, Gibson to prostřednictvím svých agentů dokonce popřel, ale jméno rodiny je s rozdílem jediného písmenka k nerozeznání od skutečné rodiny Rothschildů, známé židovské dynastie bankéřů.

Newyorská rabínka Danya Ruttenbergová byla první, kdo si na Gibsonův nový projekt stěžoval. „Opravdu mě šokuje, že zrovna on v tomto filmu bude. Vůbec to nechápu,“ nechala se slyšet. Podobný názor mají i diváci na sociálních sítích. Důvodem jsou Gibsonovy nenávistné útoky z minulosti.

Mel Gibson a Robyn Mooreová
Trojice (zleva) Hugo Weaving, režisér Mel Gibson, herec Vince Vaughn.

Usměvavý antisemita

V roce 2004 se měl Gibson při natáčení filmu Umučení Krista nechat slyšet, že holokaust byla pouhá „hra s čísly“.  Největší kritiku ale herec schytal kvůli záznamu z roku 2006, na kterém začal nadávat dopravnímu policistovi. Důvodem bylo to, že ho příslušník zastavil opilého. „Židé můžou za všechny války na světě,“ je jasně slyšet na záznamu mezi celou salvou jiných nadávek. Herec se tehdy prostřednictvím svého agenta omluvil, ale ani tak nebyl všemu konec.

Své chování měl Gibson zopakovat ještě v roce 2016 při natáčení filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. Rozhlasový moderátor Glenn Beck vystoupil na veřejnost s tím, že měl s Gibsonem rozhovor, ve kterém režisér znovu vinil židy, kteří měli podle něj ukrást kopie filmů Gibsonova Umučení Krista, ještě než vůbec šel do kin. Gibson si měl stěžovat, že mu dělají ze života peklo.   

Je to jen náhoda

Kromě Gibsona si ve snímku zahraje i herec Shia LaBeouf. Tomu připadla role vyděděného synka Becketa Rothchilda, který se snaží podlézavě vetřít zpět k rodinnému krbu. 

I přes kontroverzní výroky a filmařská rozhodnutí Gibsonova hvězda znovu strmě roste. Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny zaznamenal úspěch u diváků i kritiky (získal dva Oscary). Na letošním filmovém festivalu v Cannes měly premiéry dokonce dva filmy, na kterých se Gibson podílel. V jednom z nich si dokonce zahrál Santu Clause