Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

‚Zimohrad je Váš, Vaše Veličenstvo.‘ Hra o trůny na Zlatých glóbech představila ukázku

Kultura

  14:00
LOS ANGELES - Poslední série populárního seriálu Hra o trůny zamíří na obrazovky v dubnu 2019. Televize HBO ku příležitosti galavečera Zlatých glóbů zveřejnila první krátkou ukázku. V ní se fanoušci dozví, kdo bude novým vládcem Severu. Kromě toho se v ukázce HBO představila třeba i nová řada Temného případu nebo seriálová podoba očekávaného komiksového hitu Strážci.

Sedmá řada seriálu Hra o trůny: královna Daenerys Targaryen (uprostřed, Emilia Clarkeová). Doprovází jí Tyrion Lannister (Peter Dinklage) a služebná Missandei (Nathalie Emmanuelová). foto: HBO

Varování: článek může obsahovat vyzrazení částí děje předchozích sedmi sérií Hry o trůny.

„Zimohrad je Váš, Vaše Veličenstvo,“ oznámí Daenerys Targeryenové (Emilia Clarkeová) odevzdaná Sansa Starková (Sophie Turnerová). Nová ukázka je sice krátká, ale ukazuje důležitý dějový prvek - Daenerys je nyní přímo na Severu. Ona a její draci budou první obrannou linií před nemrtvými armádami Nočního krále (slovenský herec Vladimír Furdík).

Sedmá řada seriálu Hra o trůny: panoš Podrick Payne (Daniel Portman) a Brienne...
Sedmá řada seriálu Hra o trůny: Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) a Bronn...

Osmá série bude tou poslední a má celou seriálovou ságu Písně ledu a ohně uzavřít velkolepým stylem. Fanoušci nicméně nemusí zoufat, protože televize HBO plánuje řadu vedlejších seriálu. Prvním takovým bude seriál Dlouhá noc, který divákům osvětlí původ nemrtvých Bílých chodců. Hlavní roli si v něm zahraje herečka Naomi Wattsová (King Kong, Mulholland Drive).

Kdo hlídá Strážce?
Seriál Strážci, premiéra někdy v roce 2019

Dalším zajímavým seriálovým dílem budou dozajista Strážci (Watchmen). Komiks scenáristy Alana Moorea a kreslíře Williama Gibbonse je dodnes vnímán jako jeden ze stavebních kamenů světového komiksu. Moore za něj v roce 1988 vyhrál prestižní Eisnerovu cenu.

Příběh o odvrácené straně hrdinství během studené války zfilmoval v roce 2009 režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Úsvit mrtvých). Snímek byl dobře přijat diváky i kritikou.

Hra o trůny: konce se dožijí jen zrádci. Vědci zkoumali seriál na základě úmrtí postav

Plánovaná seriálová adaptace by ale měla jít ještě dál a být věrnější komiksové předloze. Stojí za ní scenárista a producent Damon Lindelof (Star Trek: Do temnoty, Světový válka Z). Není zatím jasné, kdo bude režírovat, ale své největší jméno seriál patrně již odhalil. Vypočítavého zbohatlíka Ozymandiase si zahraje oscarový Jeremy Irons.

Ještě temnější než temný
Třetí řada seriálu Temný případ, premiéra 13. ledna

Atmosféra hustá a neproniknutelná jako skotská mlha. Wayne Hays (oscarový Mahershala Ali) není typickým kladným detektivem, ale osobou komplikovanou téměř stejně, jako jsou ti, které sám v roli vyšetřovatele policejního sboru loví. Série záhadných vražd začala již před mnoha lety a Wayneovi, nyní starému muži, chybí v logické skládance stále mnoho dílků. Snaží se vzpomenout si, ale bude ho to hodně bolet. Tento případ bude temnější než temný.

Za třetí sérií seriálu Temný případ (True Detective) stojí znovu spisovatel a scenárista Nic Pizzolatto, který má na svědomí i první dvě série. Zatím jediným známým režisérem alespoň několika dílů je Američan Jeremy Saulnier (Blue Ruin, Green Room).

Hlavní roli převzal americký herec Mahershasa Ali, který na sebe v roce 2016 upozornil snímkem Moonlight. Ten mu vynesl Oscara za hlavní roli. Jeho seriálového syna si zahraje Ray Fisher (Liga Spravedlnosti). Carmen Ejogová (Alien: Covenant) dostala roli učitelky na místní základní škole.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...