Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Živé videohry, laserové prolézačky i virtuální záchrana planety. Plzeňské DEPO2015 láká na digitální interaktivní výstavu

Kultura

  12:00
Světelné a zvukové experimenty, interaktivní videoinstalace, kde se reálný fyzický pohyb prolíná s virtuálními světy, laserové prolézačky. Plzeňské DEPO2015 otevřelo na začátku července digitální interaktivní výstavu spojující hru a zábavu pro malé i velké s technologiemi a uměním.

Z výstavy Blik Blik digitální hřiště foto: Milan Říský

Čtrnáct instalací od našich předních i zahraničních studií a umělců ukáže hravou zážitkovou formou možnosti současných světelných, projekčních a zvukových technologií. Název navazuje na každoroční úspěšný plzeňský festival světla BLIK BLIK, který se letos v březnu z důvodu koronavirové pandemie nemohl uskutečnit.

Z výstavy Blik Blik digitální hřiště
Z výstavy Blik Blik digitální hřiště

„Letošní rok poznamenaný pandemií je tak jiný, že vše, co jsme brali jako samozřejmost, přestalo jako mávnutím kouzelného proutku platit. To samé platí i pro festival světla BLIK BLIK, který měl být i letos jednou z největších a nejpůsobivějších kulturních akcí v Plzni. Vzhledem ke všem okolnostem se ale nemohl uskutečnit. Proto jsme se rozhodli vytvořit soubor světelných a multimediálních instalací ve formátu digitálního hřiště, které připraví návštěvníkům zcela nový zážitek,“ uvádí za DEPO2015 programový ředitel Jan Štěpán.

Tématem interaktivní výstavy Digitální hřiště – BLIK BLIK, která je umístěna v zatemněné Autobusové hale, je hra se světlem a zvukem. Instalace si užijí jak děti, tak i jejich rodiče, kteří se přenesou do světa vizuálních experimentů, zvukových iluzí a světelné imaginace. Děti budou moci objevovat pro ně nepoznané vjemy, které podnítí jejich představivost a nové zážitky.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...