Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zlaté maliny pro Willa Smithe či Halle Berryovou, Sandler 'neuspěl'

Kultura

  9:58aktualizováno  10:19
LOS ANGELES - Akční sci-fi Po zániku Země a povídková komedie Mládeži nepřístupno sklidily v noci na dnešek v Los Angeles anticeny Zlatá malina za nejhorší filmové počiny roku. Ty se tradičně udělují v předvečer rozdělování filmových Oscarů.

Otec a syn Smithovi ve filmu Po zániku Země. foto: Reuters

S prázdnýma rukama letos skončil každoroční favorit těchto nelichotivých cen, herec Adam Sandler, informovala agentura Reuters.

Sci-fi Po zániku Země, ve které hraje Will Smith se svým dospívajícím synem Jadenem, získala hned tři zlatě nasprejované maliny: Jaden Smith za nejhoršího herce v hlavní roli, Will Smith za nejhoršího herce ve vedlejší roli a oba za nejhorší kombinaci na plátně.

ČTĚTE VÍCE

Film za 130 milionů dolarů, na kterém se Will Smith podílel jako spolutvůrce a režíroval ho M. Night Shyamalan, byl velkým loňským propadákem pro Sony Corp studia Columbia Pictures; na americkém a kanadském trhu vydělal jen 60 milionů dolarů.

Nejhorší film roku: Mládeži nepřístupno

Snímek Mládeži nepřístupno z dílny Relativity Media, který tvoří 16 komediálních příběhů s takovými hvězdami, jako je Halle Berryová, Kate Winsletová či Hugh Jackman, získal cenu za nejhorší film, nejhorší scénář pro všech 19 spoluscénáristů a nejhorší režii pro všech 13 režisérů.

Zlaté maliny vznikly v roce 1980 jako protiváha nablýskané nádheře a pompě Oscarů a letos se rozdělovaly už po čtyřiatřicáté. Jejich držitele vybírá zhruba 800 členů Nadace cen Zlaté maliny. Ti hlasují o osmi z devíti kategorií, zatímco devátou - nejhorší spojení na plátně - hlasováním vybrali uživatelé serveru věnovaného kritice filmů RottenTomatoes.com.

Držitelé cen si pro ně jen zřídka přijdou osobně. Toto pravidlo porušila například Sandra Bullocková, která si v roce 2010 přišla pro malinu za nejhorší herečku a nejhorší pár na plátně za film Slečna zamilovaná, a následující večer převzala Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli za film Zrození šampiona.

Sběrač malin Sandler tentokrát ostrouhal

Adam Sandler, který je tradičním sběračem Zlatých malin, letos neproměnil žádnou ze sedmi nominací, které mu vysloužila komedie Machři 2, jež se stala boxovacím pytlem kritiků. V loňském roce získal dvě maliny za komedii Můj otec je šílenec a v roce 2012 nedal žádnému jinému tvůrci šanci, když jeho film Jack a Jill získal všech deset malin udělovaných v tomto ročníku.

Cenu pro nejhorší herečku letos získal muž - a další častý laureát Zlaté maliny - herec-režisér Tyler Perry za hlavní ženskou roli v komedii A Madea Christmas. Celebritka Kim Kardashianová dostala cenu za nejhorší herečku ve vedlejší roli za drama Tyler Perry's Temptation.

Další velký propadák loňské sezóny, Osamělý jezdec s Johnnym Deppem a Armiem Hammerem natočený studiem Disney, dostal cenu coby nejhorší remake/kopie/pokračování. Film, který stál více než 200 milionů dolarů, diváky naprosto nezaujal a studio si za něj připsalo ztrátu 190 milionů dolarů.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...