Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zlaté stuhy rozdány. Bodovaly i Šaškovy ilustrované knihy o městech

Kultura

  13:50
Jako nakladatelský počin roku vybrala porota soutěže Zlatá stuha knížky autora a ilustrátora Miroslava Šaška, které vydal Baobab. Cenu udělila za knihy To je Paříž a To je Londýn. Vedle této ceny dnes pořadatelé oznámili vítězné knihy v literární, výtvarné a překladatelské kategorii a nově i v komiksu.

Knihy Miroslava Šaška mapují světové metropole foto: baobab

Autor dětských knížek Miroslav Šašek byl více známý ve světě než doma, od roku 1948 žil v emigraci. V Paříži se živil jako reklamní grafik a architekt, pak odešel do Mnichova, kde od roku 1951 pracoval v české redakci Rádia Svobodná Evropa. V roce 1957 se vrátil do Paříže a začal pracovat na ilustrovaném průvodci po městě pro děti. Kniha This is Paris vyšla v roce 1959.

TIP NA VÝSTAVU

Miroslav Šašek: To je New York

Jak sám říkal, chtěl vykreslit "Paříž jednou docela jinak… Paříž takovou, jaká skutečně je. Jakou jsem ji viděl, když jsem tam poprvé přijel, a jak ji vidím i teď…" Po Paříži následovaly další metropole a státy, celkem 17 knížek. Vydání jeho knih v češtině se ujal Baobab, který loni vydal dvě dnes oceněné, letos má v edičním plánu Řím a Austrálii. Šaškovy knihy mají půvabné, vtipné a chytré ilustrace a zároveň originální texty, které dětem, ale i dospělým dokážou zprostředkovat autentický pohled na město či zemi.

Ocenění Zlatá stuha vyhlašují česká sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu IBBY (International Board on Books for Young People), Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů a Památník národního písemnictví.

Výtvarným počinem roku je Hlava v hlavě

V kategorii výtvarný počin roku vybrala porota knížku Hlava v hlavě básníka Ondřeje Buddeuse a oceňovaného výtvarníka Davida Böhma. Knížka letos zvítězila ve své kategorii i v soutěži Magnesia Litera a bodovala i mezi Nejkrásnějšími českými knihami roku. Knížka přibližuje jeden z nejdůležitějších orgánů těla, texty umělecké i odborné se ve výkladu střídají s různými výtvarnými technikami: od ilustrovaných básní přes plakáty až po komiksy. V grafické úpravě Štěpána Malovce knihu vydal Labyrint/Raketa.

Z knihy Hlava v hlavě

PSALI JSME

Kniha Hlava v hlavě dětem hlavu (ne)zamotá

Ve výtvarné části Zlaté stuhy byly oceněny tituly Ferdinande! (ilustrátorka Andrea Tachezy), Louskáček a myší král (ilustrátorka Marina Richterová) a Papaver (ilustrátorka Dora Dutková).

Eva Papoušková: Kosoprd a telecí

V literární části soutěže získala ocenění v kategorii beletrie pro děti kniha Kosprd a Telecí (autorka Eva Papoušková), v kategorii beletrie pro mládež Julie mezi slovy (autorka Petra Dvořáková), v kategorii litaratura faktu pro děti a mládež Krajiny domova (autor Václav Cílek) a v kategorii kritika literatury a umění pro děti a mládež publikace 2 × 101 knih pro děti a mládež (sestavil Pavel Mandys).

Václav Cílek: Krajiny domova

V nové kategorii komiksu porota ocenila první a druhý díl knihy Dobrodružství rychlé veverky scenáristy a výtvarníka Pavla Čecha.

Překlaová část soutěže ocenila knihy Cirkus Abrafrk (vydalo Argo, autor: Daniil Charms, ilustrátorka: Michaela Kukovičová, překlad z ruštiny: Ondřej Mrázek), Ostrov v ptačí ulici (vydal Práh, autor: Uri Orlev, ilustrátorka: Ora Eitan, překlad z hebrejštiny: Lenka Bukovská), Omylem géniem (vydal CooBoo, autor: Richard Gaughan, ilustrátoři: kolektiv,  překlad z angličtiny: Eva Vilches).

Daniil Charms: Cirkus Abrafrk

Zlatou stuhu za celoživotní přínost získal spisovatel, překladatel, literární kritik, hudební publicista a pedagog Slabý Zdeněk Karel (*1930) a Eva Natus-Šalamounová in memoriam.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...