Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zlatého ledňáčka vyhrálo drama Rodinný film, mezi dokumenty uspělo V paprscích slunce

Kultura

  22:19
PLZEŇ - Zlatého ledňáčka v kategorii nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film udělila ve čtvrtek odborná porota festivalu Finále v Plzni dramatu Rodinný film režiséra Olma Omerzu. Zlatého ledňáčka za nejlepší dokument získal snímek V paprscích slunce od režiséra Vitalije Manského. V seriálech bodoval Mamon a Labyrint. Předsedou poroty byl scénárista seriálu Simpsonovy Mike Reiss.

Režisér Olmo Omerzu převzal při slavnostním zakončení filmového festivalu Finále Plzeň Zlatého ledňáčka. foto: ČTK

Informovala o tom Eva Veruňková Košařová, ředitelka 29. ročníku soutěžní přehlídky českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných snímků, dokumentů i televizních a internetových projektů, která začala a 15. dubna a skončila ve čtvrtek.

Vítězem nejlepšího televizního a internetového projektu v kategorii cyklická tvorba je pátý díl seriálu Mamon v režii Vladimíra Michálka. Cenu za nejlepší projekt v necyklické tvorbě si odnesla pohádka Jiřího Stracha Svatojánský věneček, který si také odnesl cenu studentské poroty za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii cyklická tvorba za seriál Labyrint. Vítězové hlavních cen převzali skleněné trofeje v barvách festivalu navržené designéry Adélou Přibáňovou a Vítem Zavadilem.

„Během Finále jsem viděl 14 filmů a všechny jsem si opravdu užil. Vítězný Rodinný film jsem zhlédl před třemi dny a musím se přiznat, že od té doby o něm přemýšlím. Má skvělý příběh, výborné herecké výkony a je velmi dobře zrežírovaný a vizuálně zajímavý,“ uvedl scénárista známého seriálu Simpsonovy a předseda celovečerní poroty Američan Mike Reiss.

Filmy hodnotili odborníci ve třech mezinárodních porotách pro kategorie nejlepší hraný nebo animovaný film, nejlepší dokumentární film a nejlepší televizní tvorba. Za sedm dnů viděli diváci 120 filmů. Nepromítaly se jen loňské snímky, ale poprvé i premiéry a předpremiéry z letošního ledna až dubna. Celovečerních filmů soutěžilo 13, dokumentů 12 a televizních snímků osm v kategorii cyklická a čtyři v kategorii necyklická tvorba.

U studentů vyhrál Malý pán

Nestatutární ceny udělily také poroty studentů Západočeské univerzity. Ty považují za nejlepší celovečerní loutkový snímek Malý pán v režii Radka Berana. V dokumentech pak Nebezpečný svět Rajka Dolečka režisérky Kristýny Bartošové. Z televizních projektů Labyrint v režii Jiřího Stracha a True Štúr od Michala Baláže.

„Z výsledků mám radost. Složení poroty bylo letos opravdu vydařené, a proto jsem i já byla zvědavá, jak vše dopadne. Nový start festivalu se povedl,“ řekla Košařová. Návštěvníků oproti uplynulým ročníkům přibylo a prodalo se o tři tisíce více lístků než loni. Festival zásadně změnil vizuální image a má nový dramaturgický koncept. Vede ho nový organizační tým v čele s novou ředitelkou. Program je přehlednější, velký důraz je kladen na zvýšení české i mezinárodní prestiže. Promítalo se v pěti sálech Měšťanské besedy, v bývalé vozovně DEPO2015 a v církevním prostoru Korandův sbor.

Letos byla na Finále podruhé vyhlášena také cena Film Friendly Region, regionu s nejaktivnějším přístupem k filmovým produkcím. Cenu získala Filmová kancelář Karlovarského kraje.

Příští 30. ročník bude v Plzni 21. až 26. dubna 2017.

Autor: