Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zločinci se vzpourou domáhají amnestie. Český thriller připomene bouřlivé události roku 1990

Kultura

  18:00
PRAHA - Rozsáhlá amnestie Václava Havla z roku 1990 se netýká vězňů z Leopoldova. Ti rozpoutají vzpouru a obsadili celou věznici. Situaci vyřešila po tvrdém zásahu až policie. Snímek Amnestie režiséra Jonáše Karáska (DOGG, Kandidát) zamíří do kin 14. listopadu.

Thriller Amnestie (2019). Režie: Jonáš Karásek. foto: Bontonflim

„Je konec 80. let, doba nebývalých změn a jeden zloděj, ambiciózní manželská dvojice, mladá manipulátorka a vězněný disident se zapletou do událostí, které oproti označení revoluce jako sametové nebyly tak sametově hebké, čisté a nevinné,“ říká k Amnestii režisér Jonáš Karásek.

Dramatické události doby a samotné vzpoury měly dopad i na svět mimo „válečnou“ oblast věznic v Leopoldově, na bývalé prominenty, disidenty a vězně, z nichž někteří začali budovat kariéru. Některé jejich příběhy začaly už za socialismu a vzpoura teď rychle vede k jejich rozuzlení.

Thriller Amnestie (2019). Režie: Jonáš Karásek.
Thriller Amnestie (2019). Režie: Jonáš Karásek.

Film se z části natáčel přímo v autentickém prostředí Leopoldova, stejně jako ve věznici v Mladé Boleslavi, točilo se i v Praze v Národním divadle nebo v bytě Václava Havla. Výrazná část filmu vznikala na Slovensku. Ve filmu hrají Aňa Geislerová, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Norbert Lichý nebo Marek Vašut.