Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

‚Zmasakrovaná vánoční písnička.‘ Hudebník Nick Cave se opřel do BBC

Kultura

  15:00
LONDÝN - Australský hudebník Nick Cave kritizuje radiové vysílání BBC za to, že do svého programu nově zařadí cenzurovanou verzi písně Fairytale in New York (Pohádka v New Yorku). Podle Cavea „osekaná“ verze písně pozbývá hodnoty.

Nick Cave & The Bad Seeds, O2 Arena Praha, 26. 10. 2017 foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Britská BBC oznámila, že dá všem svým moderátorům hudebního vysílání na výběr, kterou verzi legendárního hitu z roku 1987 chtějí hrát. Problémem je totiž anglické slovo faggot v původním textu, jenž by se do češtiny dalo přeložit jako hanlivé označení pro homosexuála. 

Celkem zaznělo osmnáct písní, včetně The Ship Song, Into My Arms nebo Red Right...
Koncert se konal v pražské O2 areně.

Cave se o písni rozpovídal na své vlastní stránce The Red Hand Files, kde často odpovídá i na dotazy svých fanoušků. „Je možné, že je faggot velmi urážlivé slovo, to já nemůžu vědět,“ napsal Cave. „V tom případě ale měla píseň z vysílání zmizet úplně a mohla si tím zachovat důstojnost,“ dodal.

Rádio v cenzurované verzi vyměnilo slovo faggot za haggard (strhaný, unaveně vypadající, pozn. red.). „To tu píseň snižuje v jejím nejdůležitějším momentě a ta díky tomu pozbývá hodnoty,“ myslí si Cave a dodává, že po tomto „vláčení bahnem“ už nemůže být považována za hit. Označil písničku za zmasakrovanou. 

BBC píseň na krátkou dobu odebrala z vánočních vysílání již v roce 2007. Shane McGowan, její autor a zpěvák kapely The Pogues, prohlásil, že mu to nevadí. V nedávném rozhovoru pro britskou mutaci deníku Metro se ale naopak nechal slyšet, že mu nová cenzura přijde směšná. 

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...