Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zoufalá kina improvizují. Filmová plátna někde pronajímají i hráčům videoher

Kultura

  16:30
LOS ANGELES - Zavřené kinosály po celém světě cupuje epidemie koronaviru. Jejich znovuotevření je častokrát v nedohlednu. Provozovatelé kin tak přicházejí s různými řešeními, jak se finančně alespoň udržet nad vodou. Jedno z těch nejkreativnějších je pronajímat sály hráčům, aby si na plátnech mohli zahrát nejnovější videohry. Zprávu o tom přinesla britská BBC.
Kinosál

Kinosál foto: Pixabay.comLidovky.cz

„Ta kvalita zvuku je prostě nepopsatelná. Zvuky střelby jsou tak živé a když na mě na obrazovce něco letělo, dokonce jsem vykřikl,“ rozplývá se studentka Eui Jeong Leeová. Spolu se svými třemi kamarádkami si zašla do jihokorejské sítě kinosálů CGV zahrát videohry. Cena je 90 dolarů (zhruba 1914 korun) za dvě hodiny zábavy.

Situace v Jižní Koreji ještě není tak zlá, jak v některých jiných koutech světa. Kina mohou mít stále otevřeno, ačkoliv sály se mohou naplnit jen do poloviční kapacity. Jen pro srovnání, jedna vstupenka na film do kina CGV stojí zhruba 12 dolarů (255 korun). 

Od hráčů, kterých je v sálu vždy jen pár, kino tolik peněz pochopitelně nedostane, ale i tak je to vítaná finanční injekce. S nápadem přišel jeden ze zaměstnanců, jenž si uvědomil, že dnešní hry orientované na příběh jsou filmům v mnohém podobné. 

Videoherní kina ale nejsou pouze Korejská záležitost. Ve Spojených státech tutéž službu nabízí sít kin společnosti Malco. Hráčů může být v jednu chvíli v místnosti až dvacet. Za dvě hodiny hraní se tu platí 100 dolarů (2127 korun)

Kina jsou celosvětově ve velmi špatné pozici. zavřené sály rychle nahrazují streamovací služby nabízející obdobné produkty z pohodlí domova.  Například firma Cineworld (do kterého opatří i české Cinema City) všechny své britské pobočky zavřela koncem loňského října. Největší světový kinořetězec AMC Theatres byl v USA před krachem a zachránila ho jen finanční injekce 917 milionů dolarů získaná refinancováním a půjčkami.