Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zpátky ke knihám, nabádají spisovatelé

Kultura

  12:51
PRAHA - Vrátit děti ke knize a ukázat jim, že se v knížkách skrývají perfektní dobrodružství, je záměr festivalu, který se bude konat v pátek a v sobotu v Praze. Akce nese jasný název: Děti, čtěte!

Objev roku Magnesii Litery Markéta Baňková foto: Reprofoto

Za festivalem stojí nakladatelství Meander, které pro malé i velké čtenáře připravilo v Památníku národního písemnictví dva dny plné autorského čtení, divadelních představení, výtvarných workshopů, filmů a koncertů.

Své hrdiny návštěvníkům představí spisovatelé Ivan M. Jirous, Daniela Fischerová, Barbara Nesvadbová, Magdalena Wagnerová nebo objev roku Magnesie Litery Markéta Baňková.

Buchty a loutky

Na divadelním jevišti se vystřídají Buchty a loutky, divadlo ANPU, Hugo Forman, Listování Lukáše Hejlíka či Ty-já-tr Radky Tesárkové.

Děti, čtěte!

Památník národního písemnictví, Strahovské nádvoří 1, Praha 1
Vstupné 30 - 120 Kč
3. - 4. června
www.meander.cz/detictete

Kdo se bude chtít vžít do role ilustrátorů, tomu ruku povedou výtvarníci a výtvarnice Dagmar Urbánková, Anna Neborová, Veronika Podzimková a členové sdružení Ilustrátoři, dílny studentů SŠ umělecké Václava Hollara.

Nebudou chybět ani filmy - připravená je Barokní opera bratří Formanů a snímky Pavly Řezníčkové a Šárky Zikové. Kdo už bude ze všech liter, větných vazeb a nabodeníček krátkých a dlouhých unavený, může si protáhnout tělo na koncertě Lakomých barek, HarmCore Jazz Bandu a holčičí kapely Vobezdud.

Vobezdud - Emo

To však není všechno. Festival otevře výstava originálů ilustrací a nejnovějších dětských knih 17 českých nakladatelů. Vernisáž se koná v památníku v pátek 3. června od 10 hodin.

A kdo že bude vystavovat? Meander, Mladá fronta, Argo, Brio, Petr Prchal, Dybbuk, Labyrint, Portál, Maťa, Havran, Arbor Vitae, Paseka, Popokatepetl, Práh, Thyrsus, Torst a nesmí chybět Baobab.

Festival se koná pod záštitou první dámy Livie Klausové, ministra kultury ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.