Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zpolitizovaná Eurovize: Ukrajina se finále nezúčastní. Vadí, že její zástupkyně vystupovala v Rusku

Kultura

  19:43
KYJEV - Ukrajina se nezúčastní finále mezinárodní písňové soutěže Eurovize, které se v květnu uskuteční v Tel Avivu. Ve středu to oznámila ukrajinská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice NSTU. Ta se dříve nepohodla s vítězkou národního kola Annou Korsunovou, která se následně finále odmítla účastnit. Důvodem sporu je skutečnost, že sedmadvacetiletá zpěvačka občas vystupuje ve znepřáteleném Rusku. Reprezentovat Ukrajinu odmítli i další hudební interpreti.

Ukrajinská zpěvačka Džamala, která Eurovizi vyhrála v roce 2016. foto: Reuters

„Kvůli nadměrně politizaci během národního kola se provozovatel vysílání rozhodl neúčastnit se mezinárodní písňové soutěže Eurovize 2019,“ uvedla ve středu v prohlášení NSTU. Podle ní národní kolo ukázalo, že spojení některých ukrajinských umělců s Ruskem je stále velmi silné, což je však přijatelné jen pro část ukrajinské společnosti.

Korsunovou, která používá umělecké jméno Maruv, za koncertování v Rusku kritizovala celá řada ukrajinských politiků. NSTU si její reprezentaci ve finále proto podmiňovala tím, že se do budoucna vystoupení v Rusku zřekne. To však zpěvačka odmítla jako absurdní a ultimativní. „Jsem muzikantka, ne nástroj v politické aréně,“ uvedla v prohlášení.

NSTU následně nabídla účast ve finále soutěže triu Freedom Jazz, které v národním kole obsadilo druhou příčku, a skupině Kazka, která skončila třetí. Oba interpreti ale nabídku odmítli. Svůj nezájem ve středu předem oznámila i kapela Brunettes Shoot Blondes, která skončila čtvrtá. Odůvodnila to tím, že v národním kole nevyhrála.

Válka kvůli Eurovizi: Ukrajinci řeší, jestli pustit ruskou vozíčkářku. Zpívala na Krymu

Politický konflikt mezi Moskvou a Kyjevem ovlivnil chod prestižní písňové soutěže již poněkolikáté. V roce 2017 hostila finále Eurovize Ukrajina a zakázala vstup do země ruské invalidní interpretce Juliji Samojlovové, protože bez souhlasu ukrajinských úřadů jezdila na Krym. O rok dříve vzbudila mezi Rusy pohoršení ukrajinská zpěvačka Džamala, která mezinárodní soutěž vyhrála s písní nazvanou „1944“ o deportacích Tatarů z Krymu za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!