Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zrození Planety opic vysvětluje původní film

Kultura

  15:31
PRAHA - Nový americký film režiséra Ruperta Wyatta Zrození Planety opic svým dějem předchází období ze světově známého filmu Planeta opic z roku 1968 inspirovaného románem francouzského spisovatele Pierra Boulla. Do filmu s rozpočtem 90 milionů dolarů se zapojili tvůrci z trikového studia Weta Digital, kteří pracovali na takových filmech jako King Kong nebo Avatar.

Zrození planety opic foto: Reprofoto

Světová premiéra Zrození Planety opic bude 5. srpna, do tuzemských kin uvede snímek distribuční společnost Bontonfilm 11. srpna.

Děj dramatického filmu plného různých efektů se odehrává v dnešním San Francisku, kde lidé experimentují s genetickým inženýrstvím. Mladý vědec Will Rodman (James Franco) vyvíjí lék proti Alzheimerově nemoci, kterou trpí i jeho otec (John Lithgow).

Slibný výzkum se ovšem zadrhává kvůli nežádoucím vedlejším účinkům, které vykazují pokusní živočichové po aplikaci léčebné látky. Zklamaný vědec opouští výzkum, odchází pečovat o otce a jako bonus si tajně odnáší šimpanzí mládě, jehož rodiče zemřeli při jeho pokusech.

U šimpanze Caesara se postupně projevuje vysoká inteligence a Will zjistí, že za to zřejmě může působení jeho léku. Začne mu ho tajně podávat a tím nechtěně otevře bránu k lidské zkáze. Čím dál inteligentnější zvíře začne v čele ostatních opic pomaloučku připravovat vzpouru proti těm, kdo zabili jeho rodiče.

Do role šimpanze Caesara obsadili filmaři Andyho Serkise, který si zahrál Gluma v Pánovi prstenů nebo ve stejnojmenném filmu King Konga.

Remake i od Burtona

Původní Planeta opic z roku 1968, v hlavní roli s Charlesem Hestonem, vypráví příběh tří astronautů, kteří po probuzení z hluboké hybernace zjistí, že jejich kosmická loď je zničena. Při útěku vyjde najevo, že přistáli na planetě, na které žijí inteligentní opice, zatímco lidé jsou zde v roli zaostalých živočichů. Depresivní snímek byl za kostýmy a hudbu nominovaný na Oscara a získal zvláštní cena za masky.

V letech 1969 až 1973 následovala už méně úspěšná pokračování Do nitra Planety opic, Útěk z Planety opic, Dobytí Planety opic a Bitva o Planetu opic. Remake slavného sci-fi Planeta opic po 33 letech v roce 2001 natočil hollywoodský režisér Tim Burton.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...