Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kvalitní maso nepoznáte v obchodě, tučnější je chutnější, říká řezník

Jídlo

  6:58
Maso z českého chovu, párky bez lepku a vlídný přístup k zákazníků. „Pakliže chcete koupit kvalitní maso, je vždycky dobré zajít vyzkoušenému řezníkovi, vždy doporučí nejvhodnější druh masa podle toho, co zrovna chcete připravovat?“ říká řezník Vladimír Roller z řeznictví MeatPoint.

Řeznictví (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Lidovky.cz: Jaké maso máte nejraději? A kterou část z něj?
Jako řezník mám v oblibě v podstatě všechny druhy masa. Záleží na způsobu úpravy a příležitosti, při které se maso podává. V letních měsících rád griluju, nejraději mám hovězí žebra nebo vepřová žebírka. Dají se připravovat na spoustu způsobů, proto se jen tak nepřejí, a díky stavbě mají křehké a šťavnaté maso.

Lidovky.cz: Jak je to tedy s masem - je lepší libové, nebo tučné?
U masa platí, že tuk je nositelem chuti, proto je vždy chutnější maso, které je více prorostlé nebo má výraznější tukové krytí. Ale nedá se říci , že je lepší nebo horší. Každý druh masa je vhodný na nějaký druh jídel. Málokomu by chutnala např. svíčková omáčka z prorostlého masa. Nebo vařené maso, které by bylo úplně libové a suché.

Lidovky.cz: Vyrábíte bezlepkové párky. Z čeho jsou?
Naše párky a ostatní masné výrobky jsou bezlepkové. Vyrábíme je pouze z masa v různých poměrech hovězího a vepřového masa s přidáním směsi koření. Nepřidáváme mouku ani sojové nebo jiné separáty.

Lidovky.cz: Odkud berete maso?
Hovězí maso máme z vlastních chovů. Zvířata porážíme na našich jatkách, kde se snažíme o bezstresové porážení. Maso necháváme vyzrát a poté vozíme do našich obchodů. Ostatní druhy masa se snažíme vybírat od dodavatelů, kteří jsou schopni nám zajistit původ z české republiky a co nejvyšší kvalitu. Drůbeží a králičí maso kupujeme přímo z farmových chovů.

Lidovky.cz: Je pro vás důležité, aby zvíře rostlo pomalu a žilo venku. Není vám jich pak při porážce líto?
Pomalý a přirozený růst zvířat je pro nás prioritou u hovězího masa, kde zvířata chováme a zpracováváme v bio kvalitě. Na naší porážce pracují velmi zkušení řezníci, nevím, jestli je jim zvířat líto, ale díky nim si můžeme všichni dopřávat kvalitní a chutné maso.

Lidovky.cz: Myslíte si, že Čechům záleží na tom, jaké maso jedí?
V poslední době se stále více lidí zamýšlí nad tím, co vlastně jedí a zajímají se o původ masa, stáří nebo jak bylo zpracováno.

Lidovky.cz: Co si myslíte o tvrzení, že maso je pro organismus ve větší míře škodlivé a že bychom spotřebu masa měli omezit?
Já si myslím, že jíst větší množství masa není škodlivé, ale je to jako u ostatních druhů jídla všeho s mírou

Lidovky.cz: Jak může zákazník poznat, že je maso kvalitní? Podle čeho má vybírat?
Zákazník kvalitní maso pozná většinou až doma při zpracování. Kvalitní maso má mnohem výraznější chuť a při úpravě neztrácí tolik na hmotnosti. Pro nákup kvalitního masa je nejlepší zajít k ověřenému a vyzkoušenému řezníkovi, ten vám vždy doporučí nejvhodnější druh masa podle toho, co zrovna chcete připravovat.

Autor:
Témata: maso, řezník, párek, Česko

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč