Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Lahodné makronky. Jak připravit barevné laskominy, poradí šéfkuchař

Jídlo

  21:45
Zaoblená, bez prasklin a s „nožičkou“ (nafouknutá spodní část, která povyskočí během pečení). Tak má vypadat dokonale připravená makronka. Základ tvoří sice jen tři suroviny, jejich příprava je ale výzvou i pro zkušené cukráře.

Barevné makronky. foto: Shutterstock

Skořápky

  • 225 g moučkového cukru
  • 125 g mandlové mouky
  • 110 g vaječných bílků (tj. 3–4 ks)
  • 30 g cukru krupice, špetka soli

Čokoládový krém

  • 250 g kvalitní čokolády
  • 250 g smetany (33 %)
  • 4 lžíce másla

Mouku a cukr umixujeme najemno a poté ještě prosijeme. Bílky spojíme s krupicovým cukrem a vyšleháme dotuha (do sněhu lze přidat i trochu potravinářského barviva). Sníh spojíme se směsí mouky a cukru, lehce promícháme.

Zdobicím sáčkem z hmoty stříkáme kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každým plechem klepneme o stůl – makronky se vyrovnají a zmizí z nich vzduchové bubliny. Necháme je na plechu zaschnout (cca hodinu až dvě) a pak při 160 °C pečeme asi 10–11 minut. Necháme vychladnout. Smetanu přivedeme k varu, sundáme z plotny a nalámeme do ní čokoládu. Počkáme, než se čokoláda rozpustí, do směsi zašleháme máslo a vymícháme dohladka. Necháme vychladnout. Vychladlé skořápky spojujeme připraveným krémem a necháme uležet.

Makronky
Autor:
Témata: cukr, MasterChef

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...