Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Co máte proti lančmítové polévce? Je to tradiční asijský pokrm, říká spoluautor kuchařky

"Boloňské špagety jsou zařazené do české kuchyně a ne jako originální italská receptura. Důkazem je i zařazení pokrmu. Receptura vychází z českých zvyklostí a nemá nic společného s originální italskou recepturou,"uvádí ve stanovisku vedoucí autorského kolektivu knihy Receptur teplých pokrmů Jaroslav Runštuk. Brání se tak kritice receptů na boloňské špagety s kečupem, hovězí polévku s lančmítem nebo bramborové knedlíky z prášku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

1. 6. 2013 23:53
tradiční asijský pokrm ????

proboha to celá asie žere všechno možné i nemožné už tisíce let , ale napříč celou asií se vine stopa vyrytá skrze věky nezničitelnými plechovkami lančmítu (spravně lanu šmí tua (a bojím se že přesný překlad tohoto asijského výrazu tu nemohu uvést (verze pro diskuzi mezi džentlmeny zní "nemaso od šmejdů", nebo jedinný velebící název a to severokorjský "slavnostní oběd pro celou vesnici"))

no asi by to chtělo zde uvést plný kolektiv autorů této zrůdnosti, aby si lidé mohli dát pozor a náhodou nekoupili nějaký další brak od těhle zdráhámse říct "kuchařů"

0 0
možnosti

P. Bárta 150

31. 5. 2013 11:46
Jedním slovem

hrůza !   Jak pravil klasik,...." nic neuměj a ještě nadělaj"

0 0
možnosti

31. 5. 2013 6:59
Žiju už víc než 30 let u Pacifiku

a vymetání nejrůznějších asijských restaurací je můj koníček. Hlásím, že s tradiční polévkou z lančmítu jsem se dosud nesetkala. Zajímalo by mě, v které asijské zemi tuto tradici mají, abych věděla, kterým restauracím se vyhnout.

0 0
možnosti

30. 5. 2013 20:39
Pán je zcela mimo mísu

V "lančmítu" už je tak málo masa, že naředěný v polévce bude určitě na hranicích možností chemické analýzy, aby se pak maso v polévce nechalo vůbec dokázat :)

0 0
možnosti

P. Havlicek

30. 5. 2013 17:54
Školy...

Byl jsem pozván na den otevřených dveří do školy kuchařů-číšníků (dělali u mne praxi). Když jsem vešel do třídy, zděsil jsem se, neb po stěnách byly vylepený reklamní plakáty Vitany a Knoru. o patro výš, měli učni ukázkově prostřené dva stoly a o malý kousek vedle (za asistence mistrové odb(p)orného výcviku) cmudili flambované palačinky z KRABICE VITANA!!! Po několikerém dotazu na vyučuící a mistrové, zda jim tohle připadá normální, jsem se dozvěděl, že naprosto, protže se děti učí používat moderní metody... Krátce nato jsem dva prváky načapal kouřit v kuchařským na rušné ulici, sprdnul jsem je a když jsem si po několika dnech vyslechl, že škola musí vyřešit stížnost rodičů na mne a já se na onu stížnost nesmím ani podívat, ukončil jsem s okamžitou platností smlouvu o poskytování praxe... Drsná osobní zkušenost...

0 0
možnosti

J. Kubata

30. 5. 2013 17:18
já to nekoupim

a je to...........

0 0
možnosti

P. Vostrý

30. 5. 2013 15:34
Boloňské špagety

No tak zařadit Boloňské špagety do české kuchyně je skutečně vrchol idiocie...

0 0
možnosti

30. 5. 2013 17:10
Re: Boloňské špagety

Ten pán plácá blbiny, aby se obhájil. V očích laiků pak bude Vaňek za vejtahu a vychcánka, co se chce zviditelnit a on za poctivce, co dělá tu echt kuchyni. No, dost smutné. Luncheonmeatová polívka, jejda, mlask :D Špagety s kečupem :D

0 0
možnosti

J. Novák 768

30. 5. 2013 15:19
.

Jenže i ve veřejném stravování se dá vařit a i v ČR občas už vaří bez sračkoidních polotovarů a instantních hnusů, což se sice lemplům a diletantům zřejmě nelíbí, ale z dlouhodobého hlediska své instantně pytlíkoidní pozice nejspíš neudrží.

0 0
možnosti

1. 6. 2013 22:21
Re: .

no samozřejmě, že se neudrží (maximálně tam kde se majitel nezajímá o svou hospodu či vývařovnu) stačí aby jim došlo, že se takhle připravují jak o zisk (který inkasuje firma dodávající čtvrt,polo,třičtvrtětovary ) tak o zákazníky.

0 0
možnosti

J. Dvořák 188

30. 5. 2013 13:02
Běžte s takovou kuchařkou někam !

Třeba do háje zelenýho !Spoluautor kuchařky lže až se mu od huby práší !!!

0 0
možnosti

30. 5. 2013 12:42
Ale, pánové pánové.

Vraťte se k tématu. Lančmítová polévka. Nikdy jsem ji nejedla, a mimo originál nemám zájem. Pokud to je opravdu tradiční asijský pokrm, tak ať to vaří asijci(i u nás). Nevidím, ale jediný důvod, aby byla zařazena do české učebnice vaření. Zvláště, když "vyučení" kuchaři, neumějí základní jídla a postupy.

0 0
možnosti

30. 5. 2013 14:22
Re: Ale, pánové pánové.

Paní  Halabudová, to je věcí učitelů a ne české učebnice. To by tam nesměla být celá řada pokrmů, včetně Vídeňského řízku. Jinak pochybuji, že v některé restauraci zaměstnají vyučeného kuchaře, který neumí základní jídla a postupy.

0 0
možnosti