Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Lanýže dříve hledala prasata, dnes jsou to psi

Jídlo

  7:00
Francouz Clément Bruno, který je nositelem michelinské hvězdy jako kuchař i restauratér a je považován za jednoho z největších specialistů na lanýže, zavítal do Prahy.

Lanýž. foto: Reprofoto

Od 21. do 23. listopadu přichystal společně se svým šéfkuchařem speciální čtyřchodové menu v jedné pražské restauraci.

"K lanýžům jsem se dostal díky babičce, která mi je v dětství připravovala společně s míchanými vajíčky na svačinu do školy," řekl Bruno, který vyrůstal v chudých poměrech a jeho rodiče byli Italové.

ČTĚTE TAKÉ:

"Ve Francii se ročně vyprodukuje kolem 28 tun lanýžů. Ale v produkci černých lanýžů jsou první na světě Italové," řekl Bruno o houbách, které jsou považované za jednu z největších kulinářských pochoutek. Rostou pod zemí v hloubce přibližně 30 centimetrů a oproti ostatním houbám neobsahují nadzemní část, což ztěžuje jejich vyhledávání.

Lanýž (ilustrační foto)

Lanýžů existuje několik druhů, například letní, podzimní nebo zimní, který je také označován jako lanýž černý. "Na úrodu lanýžů má velký vliv počasí. Aby se urodilo hodně černých lanýžů, musí v letních měsících dostatečně pršet," řekl Bruno o tomto druhu lanýžů, který roste od prosince do března.

Lanýže od Bruna si vychutnává i francouzská vláda

Nejdražší a nejžádanější lahůdkou jsou takzvané Piemontské lanýže, neboli podzimní bílé, které rostou v Itálii v okolí městečka Alba. Jejich cena za kilogram se může vyšplhat až na 3500 eur (asi 90.000 korun).

"Dříve se lanýže vyhledávaly pomocí prasat, dnes se k tomu používají psi italské rasy Lagotto Romagnolo, kteří jsou velmi drazí," dodal Bruno, jehož restauraci ve francouzském městě Lorgues pravidelně navštěvují například američtí herci Robert de Niro nebo Al Pacino. Bruno také pravidelně vaří pro členy francouzské vlády.

Přečtěte si recenzi restaurace:

Celkem nenápadný vchod do La Truffe skrývá rozsáhlý interiér.

V restauraci La Truffe si mohou návštěvníci vychutnat menu o čtyřech chodech, které Bruno sám sestavil. Za 2900 korun je jeho součástí champagne, o tisícikorunu dražší je s doporučeným vybraným vínem.

Autoři: ,