Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lehká a delikátní večeře? Zkuste ‚lososovitého pstruha‘ s koprem a brokolicí

Jídlo

  6:54
Máte chuť na něco výjimečného? Lososovitý pstruh je mnohdy lepší než losos, ve skutečnosti jde o přírodními látkami „dobarveného“ pstruha duhového. Vyzkoušejte proto recept šéfkuchaře Marka Šády z restaurace Mlýnec na lososovitého pstruha s brokolicí, mandlemi, koprem a citronem.

Lososový pstruh, brokolice, mandle, citron, kopr foto: Mlýnec

Lososovitý pstruh, brokolice, mandle, citron, kopr

Pstruh

  • 2 ks pstruha ( 500 g )
  • 50 g másla
  • 3 g tymiánu
  • 50 ml olivového oleje
  • sůl a pepř

Rybu zbavíme kosti a osušíme, osolenou a opepřenou rybu na rozpálené pánvi na olivovém oleji pečeme na straně kůže. Dokud není kůže opečená, přidáme máslo a tymián a na mírném plameni rybu přeléváme, dokud ryba nebude hotová. Z kostí si uděláte základní rybí vývar.

Omáčka:

  • 14 l rybího vývaru
  • 20 g kopru
  • 1 citron
  • 50 g másla
  • cukr, sůl, pepř

Kopr si rozdělíme na lístky a stonky, stonky dáme do vývaru s citrónovou kůrou a šťávou, zredukujeme na 100 ml, scedíme, dochutíme solí, cukrem a pepřem, za stálého varu zašleháme máslo a vhodíme nasekaný kopr.

Brokolice:

  • 1 kg brokolice
  • 200 g másla
  • sůl, pepř
  • 50 ml drůbeží vývar

Brokolici si rozdělíme na dvě části, na růžičky a zbytek na pyré, růžičky si spaříme v osolené vodě a zchladíme, necháme okapat. Zbytek brokolice uvaříme do měkkam a poté scedíme a zbavíme přebytečné vody, vymixujeme do hladka se 150 g másla a dochutíme solí, růžičky brokolice ohřejeme ve vývaru se zbytkem másla. Dochutíme solí a pepřem

Ozdoby na dokončení:

  • čerstvý žampion na plátky
  • pražené mandle na plátky
  • kopr
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!