Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Lékaři radí: Vraťme na talíře více hovězího, budeme zdravější

Ještě před třemi dekádami každý Čech snědl třicet kilogramů hovězího masa ročně, nyní je to necelých osm kilo. Za tímto poklesem stojí nejen jeho cena, ale také řada mýtů i fakt, že je neumíme kupovat ani připravovat. Ochuzujeme se tím o významný zdroj živin a lékaři by byli rádi, kdyby se hovězí do našeho jídelníčku, a hlavně na talíře dětí, vrátilo.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

16. 1. 2017 12:30

Ach ti lékaři, ale nejen oni, jakýkoli "odborníci" - změní názor 5x za 10 let. Vezměte si zubaře: čistit zuby krouživým pohybem či horizonálním? Záleží na tom, kdo jim zaplatí, aby ty rady dávali. Je to nezvedená chásta všechno. Sádlo vs margarin atd, každý "expert" změní názor nejméně 20x za život. Opravdu nezvedená chástka všechno. Trumpa na ně! Takhle bídně jsme dopadli, že hulváta a showmena musíme volat na pomoc, aby nás zachránil.

0 0
možnosti

16. 1. 2017 8:47

Zmiňovaní lékaři hloupě žvaní. Měli by si vzpomenout, že před těmi třemi dekádami stálo kilo hovězího zadního 33 Kč. Dnes se tato cena pohybuje kolem 180 - 500 Kč. proto lidé jedí méně hovězího a také proto, že maso jiných zvířat je podstatně levnější. Mám za to, že stejně to dopadne i s máslem, jehož cena stoupla v poslední době o 100% při stejné výkupní ceně mléka. Proti zvůli zpracovatelů a obchodníků se totiž lidé mohou bránit jen tím, že zmiňované výrobky nekupují, když je bezpodmínečně nepotřebují. To se týká jak hovězího masa, tak i zmíněného másla.

0 0
možnosti
VK

16. 1. 2017 8:49

takže je to hovězí v poměru k platům levnější naž před 30 lety...

0 0
možnosti
JD

J. Dřevojan

16. 1. 2017 6:49

Jakypak zpracovatel se skryva za touto studii?

0 0
možnosti

16. 1. 2017 8:47

A jaký obchodník?

0 0
možnosti
PS

16. 1. 2017 4:45

Proc neuvedete radeji komletni statistiku, neni policky korektni. Jaka byla spotreba masa pred valkou a potom v ruznych letech. A kolik procent bylo hovezi, veprove a drubez? Kdyz uz informujete, Lidovky, deljte to poradne a ne tak lajdacky.

0 0
možnosti
VK

15. 1. 2017 23:26

ať žije svíčková

0 0
možnosti

16. 1. 2017 8:49

Svíčkové jsou různé. Hovězí, ale i králičí, vepřová, krůtí a jiné.

0 0
možnosti
JN

J. Nový

15. 1. 2017 17:42

"Lidovky.cz: Existuje nějaké české jídlo, které vám v cizině chybí? Uvařil jste přátelům v zahraničí nějaké české jídlo? Jak jim chutnalo?

Tlačenka s cibulí. Vše ostatní si dokážeme obstarat a nebo uvařit sami. Číňané mají rádi tučnémaso, svíčková je tu levnější než bůček."

Zdroj:http://cestovani.lidovky.cz/cinane-maji-radeji-tluste-maso-svickova-je-levnejsi-nez-bucek-rika-cech-1zo-/aktuality.aspx?c=A160926_112855_aktuality_ape

0 0
možnosti
PB

P. Bárta 150

16. 1. 2017 11:23

Tak to jste nejedl tlačenku na Malorce. Absolutně nejlepší, co jsem kdy jedl, a vždy, když jsme tam, dávám si ji. Vyrábějí na ostrově ve městečku Felanitx. Výborně kořeněná, výborný maso bez flaks

0 0
možnosti
JN

J. Nový

15. 1. 2017 17:37

Taky se na to podpsalo pomlouvání české klasiky - svíčkové Pohlarichem i dalšími "odborníky".Začalo se tvrdit, jak se po svíčkové přibírá a že je nezdravá. Co asi tak může být nezdravé na libovém zadním hovězím, mrkvi, celeru, petrželi a troše zakysané smetany? A knedlíky? Napadlo někdy někoho, aby si vygoogloval suroviny potřebné k výrobě knedlíků a suroviny potřebné k výrobě tak vychvalovaných těstovin? Zkuste to a porovnejte :-))))

0 0
možnosti
JJ

J. Jurax

15. 1. 2017 18:15

No, nezdravé - dáte-li smetany radši víc, ještě i mouku, omáčky sníte puténku s deseti dvanácti knedlíky, tak ani nejlibovější dobře špikovaná svíčková zdravou výživu nespasí. Ovšem bašta to je.

Jinak ale souhlas.

0 0
možnosti
SM

15. 1. 2017 16:18

Jo, jo, pamatuji ty dlohe fronty na maso. Masa bylo malo. Komousi nevedeli jak na to. Dnes dovezeme maso z Holanska, Francije ci Argentyny a masa je vsude plno. Tricet kilo na osoby, dnes 8. Lide dnes radeji zeleninu, je to zdravjejsi.

0 0
možnosti
Foto

Hit

15. 1. 2017 17:11

Zvěř se vyveze na výkrm do Itálie (kvůli dotacím), porazí a rozbourá v Rakousku (kvůli dotacím) a pak se doveze do ČR. Je to takové turistické maso.

0 0
možnosti
KJ

K. Jež 888

15. 1. 2017 15:40

Hovězí za 400 Kč kilo je levnější, než šitpárek z řetězce ::))) Protože z kila hovězího udělám 15 kilo řetězecšitpárku. A klidně i víc.

0 0
možnosti
PV

15. 1. 2017 15:04

Dlouhá příprava, , těžko stravitelné.

0 0
možnosti
KJ

K. Jež 888

15. 1. 2017 15:38

15 minut roštěnec steak. 45 min. guláš z kližky v normálním hrnci (maldý býk). Absolutní pohoda. Mňam. Včera jsem dělal pečeni z falešné svíčkové, pěkně naložena ve víně. ::))))

0 0
možnosti