Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lékaři žádají zákaz prodeje diavýrobků. Cukrovkářům mohou škodit

Česko

  16:55aktualizováno  18:43
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Česká diabetologická společnost vytáhla do boje proti výrobcům potravin, kteří na různých potravinách s nízkým obsahem cukru používají v jakékoliv formě slovo či předponu dia. Podle lékařů totiž takové označení může vést k mylné domněnce, že konzumace všech „diapotravin“ chrání zdraví lidí, nemocných cukrovkou, což ale v mnoha případech není pravda. Právě naopak.

Diabetik. Pro nemocné je důležité mít normální hladinu cukru v krvi. foto: Shutterstock

Zdravotní stav diabetiků totiž neohrožuje jen cukr, ale například i tuky, které řada diavýrobků obsahuje ještě v mnohem větším množství než běžná potravinářská produkce. Například v Německu proto parlamentní výbor pro zemědělskou politiku a ochranu spotřebitelů v pondělí navrhl zákaz používání označení dia s platností od roku 2012. A návrh má údajně takřka stoprocentní šanci, že bude parlamentem schválen.

"Konečně se někdo rozhoupal, já německou iniciativu jednoznačně vítám," řekla LN předsedkyně České diabetologické společnosti Terezie Pelikánová. Také tato společnost podle ní zvažuje, že vyzve zákonodárce, aby přijali podobné opatření, jaké se chystá v Německu.

Jak jíst při cukrovce - grafika.

"Když si diabetik koupí diajogurt, ještě to totiž zdaleka neznamená, že chrání své zdraví," uvedla Pelikánová. Pro diabetiky není podle ní důležitý jen nízký obsah cukru, který také může v omezené míře konzumovat, ale především celková energetická hodnota potraviny.

Diabetik s vysokým příjmem energie se vystavuje stejnému riziku zdravotních komplikací, jako kdyby výrazně sladil. "A řada diavýrobků má přitom vyšší obsah tuků než stejný výrobek s cukrem," řekla Pelikánová.

Dia čokoláda? Nesmysl
Používání předpony dia ale podle ní svádí diabetiky k představě, že když si v supermarketu nakoupí plný košík jídla s označením dia, mohou takových potravin sníst prakticky libovolné množství. "To je omyl, který může mít pro lidi nemocné cukrovkou závažné důsledky," uvedla Pelikánová. Například dia čokoláda podle ní sice obsahuje zanedbatelné množství sacharidů, ovšem její energetická hodnota dosahuje 530 kalorií, tedy víc než běžný čokoládový výrobek stejného druhu. "Proto je používání označení dia nesmyslné."

Diabetik by měl konzumovat potravin stejně jako rozumný zdravý člověk, Tedy jíst vše, ale nepřejídat se, vyhýbat se tučným jídlům, preferovat zeleninu a ovoce," uvedla Pelikánová. Diavýrobky jsou přitom navíc výrazně dražší než "normální" výrobky.

Klamání spotřebitele
Zákaz používání označení dia přitom podporuje i Potravinářská komora ČR. "Pokud je na výrobcích určených pro normální spotřebitele označení dia, evokuje to dle zažitého zvyku dojem, že jde o výrobky pro diabetiky. Takže jde o jakési klamání spotřebitele," řekla LN mluvčí komory Dana Večeřová. Navíc by podle ní měl výrobce požádat o schválení označení dia ministerstvo zdravotnictví.

"Není na to ale ze strany státu žádný zákonný nárok. Proto předponu dia může používat prakticky kdokoliv bez hrozby nějakého postihu," uvedla Večeřová. Z těchto důvodů by podle ní potravinářská komora neměla se zákazem označení dia žádný problém, naopak by podpořila, kdyby se zákaz dostal i do celoevropské legislativy.

Také hlavní hygienik Michael Vít souhlasí, že označení potravin, které neobsahují řepný cukr, může být pro diabetiky matoucí. "Pro orientaci spotřebitele je plně postačující základní výživové označení potraviny, které je součástí jejího obalu," říká Vít.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!