Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

5324 snímků Zemana v klučičím pokoji. Ovčáček navštívil největšího hradního fanouška

Lidé

  17:17
PRAHA - Největšího příznivce prezidenta Zemana, dvaadvacetiletého Pavla Kočiše, znovu navštívil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Mladík obdivující hlavu státu během návštěvy předal dary a obrázky, které by rád věnoval prezidentovi. Kromě toho se pochlubil svou sbírku fotografií se Zemanovou tváří. Těch má v pokoji víc než pět tisíc.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček navštívil Zemanova největšího fanouška Pavla Kočiše. Již potřetí. foto: Pavel Kočiš

„Jiří Ovčáček a Miloš Zeman si pochvalovali nakládané okurky, které ode mě vloni dostali. Letos dostali také,“ pochlubil se odpoledne Kočiš na svém facebookovém profilu. Tam kromě radostné zprávy umístil i fotografii se všemi dary, které připravil pro hlavu státu. Mezi nimi nechyběla bonboniéra či ručně malované obrázky.

Šlo v pořadí již o třetí návštěvu hradního mluvčího přímo v jeho pokoji, který je celý oblepený snímky prezidenta z novin. Dokonce i na stropě.

V pořadí již třetí návštěva hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka v pokoji Zemanova...

Pavel Kočiš je nejen díky tomu považován za největšího fanouška. Kdysi například usiloval o místo zahradníka. Práci na Hradě sice nedostal, ale nezatrpknul a dál hlavě státu posílá dárky k narozeninám, píše mu dopisy, schází se s jeho mluvčím a dalšími lidmi z prezidentské kanceláře.

Stěny pokoje v rodinném domě ve středočeské Osnici, kde žije se svým otcem a sestrou, ozdobil již více pěti tisíci prezidentovými fotografiemi vystřižených z novin. Pořád totiž doufá, že se na ně přijede podívat Zeman osobně.

Kromě stovek fotografií má Kočiš ve svém pokoji také trojrozměrný model Pražského hradu, stěny dále zdobí dopisy jak od hlavy státu, tak od jeho ženy Ivany i několik fotek z prvního osobního setkání s prezidentem v Karlovarském kraji v roce 2013. Celkem se se se Zemanem setkal třikrát, naposledy letos v dubnu.

Pod každým exponátem v pokoji připomínajícím muzeum Miloše Zemana je na papírku pečlivě zaznamenáno, o jakou událost jde a kdy proběhla.

V pořadí již třetí návštěva hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka v pokoji Zemanova...
Hradní mluvčí Jiří Ovčáček navštívil Zemanova největšího fanouška Pavla Kočiše....

„Co se ti na Zemanovi líbí?“ vyzvídala před rokem redaktorka, když Kočiše po dobu šesti měsíců stínovala na různých akcích, které měly spojitost s hlavou státu. „Všechno, co říká, jak mluví, jak si umí dělat legraci,“ odpovídal. Kočiš dokáže být vůči prezidentovi ale i kritický. „Je ale pravda, že se mi nelíbil ten výrok o kouření. To se mu příliš nepovedlo,“ káral prezidenta, přestože sám Kočiš bez cigarety nevydrží déle než hodinu.

Jak se maluje prezident

Kočišovo neobvyklé hobby začalo před lety nevinným školním cvičením. „Ve škole jsme dostali úkol namalovat nějakou známou osobnost. Já si tehdy vybral Václava Klause. No a tak to začalo,“ krčil rameny na znamení, že nic hlubšího za sbíráním prezidentových portrétů není.

A proč prezidenta zahrnuje tolika dárky? Skromný mladík nechce nic prozradit. O důvodech mlčí i Petr Kočiš, jeho dvojče. Posedlost svého sourozence bere s nadhledem a snad se jí i trochu směje. Na druhou stranu je Pavlův velký podporovatel a je rád, že to dělá s takovým nadšením. Občas mu i pomáhá nebo ho doprovází na různé akce. Třeba i ty na Hradě.

Ať už na ně Pavel Kočiš přichází s taškou ze supermarketu či bez ní, všude jej vnímají jako celebritu. Jakmile vchází do předsálí prezidentovy kanceláře, není za šedou myš. Pracovníci na něj už zdálky volají: „Vítejte, pane Kočiš.“ A novináři si mnou ruce, když jej někde náhodou spatří. „Tak kolik fotek máte tentokrát?“ začíná téměř každá druhá konverzace před objektivy mířícími do Kočišovi nervózní tváře.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček navštívil Zemanova největšího fanouška Pavla Kočiše....

Paradoxní přitom je, že se Kočiš o politiku vůbec nezajímá. Středobodem jeho zájmu je jen a jen prezident. To kvůli němu čte pravidelně noviny, aby mu neunikla jediná nová fotka prezidenta publikovaná v médiích.

„Vždycky na konci každého měsíce si vytisknu všechny fotky a pak je lepím, kde se dá. Moc místa už tu ale nemám,“ prozradil před nedávnem Kočiš.

CELOU REPORTÁŽ Z PŮLROČNÍHO „STÍNOVÁNÍ“ PAVLA KOČIŠE REDAKTORKOU SERVERU LIDOVKY.CZ NAJDETE ZDE

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!