1. prosince 2017 12:00 Lidovky.cz > Zprávy > Lidé

HORKÝ: Konečně pátek? Chytání pstruhů na Šumavě nebo v Rakouských Alpách

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Jan Horký. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jan Horký. | foto: Lidové noviny

PRAHA Konečně pátek zažívám spíše v poslední době. Pracuji v gastronomii , kde od studia na hotelové škole nejsem zvyklý na žádné volné svátky a volné víkendy. Všechny dny mi splývají dohromady. Spíše si vždy říkám „konečně volný den“. A když už přijde, je pro mě velkou vzácností, a proto mě zvlášť potěší, když má nějaký volný víkend po pátku přijít.

Naštěstí mám nyní práci, která mi po rušném týdnů umožňuje vydechnout a odpočinout si častěji. Strašně rád vařím a pokaždé, když mám volno, řeknu si: „Konečně mám čas vymýšlet nové recepty a zkoušet nová jídla.“ A konečně si uvařím něco normálního, jako je ptáček s rýží a třeba buchty.

Konečně pátek si řeknu určitě tehdy, když se mi podaří naplánovat rybářský víkend. To se pak těším celý týden. Vždy se pečlivě připravuji už dopředu a přemýšlím, jak si chytání pstruhů na Šumavě nebo v Rakouských Alpách či ve Slovinsku co nejvíce užít. Rád cestuji za rybami k našim sousedům, i když jsem se vyučil muškařit na naší nejhezčí pstruhové řece Teplé Vltavě. 

Stane se, že za celý den nepotkám ani živáčka

Je to vždy velký zážitek a pro mě ideální forma odpočinku po náročné práci mezi lidmi. Celé dny se těším, až si sednu do auta, naložím všechny nachystané rybářské potřeby, srovnané mušky na pstruhy a další věci, nakoupím si jídlo na víkend a vyrazím směr Alpy. Ráno nedočkavě vstoupím v rybářských holinkách s jedním prutem v ruce do řeky a začnu přemlouvat chytré pstruhy, aby zabrali na moji mušku. Stane se, že za celý den nepotkám ani živáčka, obcházím řeku a relaxuji při muškaření.

Jindy, když se mi podaří vyšetřit celý volný víkend, vyrazím na svou milovanou chaloupku v jižních Čechách u řeky Lužnice. Na cestu se dám, jakmile skončím v práci. Mám rád rychlá auta a jízdou na chalupu se odreaguji. Tam však můj život zpomalí a jsem šťastný, když mohu něco upéci ve staré peci nebo uvařit něco dobrého pro mou rodinu. V peci se ovšem pořád učím, jelikož je učiněná věda správně přiložit dávku dřeva a upéci zlatavé buchty. A brzy ráno nebo k večeru vyrážím dolů k řece Lužnici zkusit, jestli nechytím nějakou štiku či candáta.

Autor je letošním laureátem ocenění Kuchař roku, které získal už podruhé.

Jan Horký
  • 0Diskuse