Pondělí 10. srpna 2020svátek má Vavřinec 30 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Premium

Houbaření jako řemeslo. Loni jsme do restaurací nasbírali 150 kg májovek, líčí profesionální sběrač Macúch


Bohatá úroda hřibů. | foto:  Dan Materna, MAFRA

aktualizováno  Lidovky.cz > Zprávy > Lidé

„Houby jsou inteligentní, nejde o žádný primitivní organismus,“ říká profesionální houbař Juraj Macúch (69), který dodává čerstvé houby i vlastnoručně vyrobené polotovary z nich do vyhlášených pražských restaurací.

Juraj Macúch

Juraj Macúch

Co se hub týče, Češi tvoří snad nejpočetnější skupinu amatérských sběračů na světě. Jen málokdo si však uvědomuje, že houbaření je skutečným řemeslem, jehož osvojení vyžaduje léta praxe. Jedna věc je houby rozpoznat, nasbírat a uvařit, druhá pak využít je jako plnohodnotnou surovinu. Své o tom ví Juraj Macúch, pro kterého se houbaření a vymýšlení nejrůznějšího zpracování hub stalo povoláním.

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu

První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně. Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte předplatné?
Stačí se přihlásit a číst dál.

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Kristýna Třešňáková známá pod jménem Týnuš Třešničková (Praha, 27. června 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Tygr ussurijský v Zoologické zahradě Olomouc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...