Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vánoce slavných: Čok si dá žraloka, Eben spoléhá na příbuzné

Lidé

  7:00
Bramborový salát, smažené kapří řízky, ale i neobvyklé úpravy ryb či husa se objeví na štědrovečerní tabuli některých známých umělců.

Zpěvák Vilém Čok si letos pochutná například na pečených žraločích steacích, bramborech a zeleninovém salátu s hrozinkami a olivami. Většina osobností upřednostňuje tradičního českého kapra a bramborový salát, který zpestřuje rozmanitými příchutěmi.

Vilém Čok.

Pavel Šporcl

"Rozhodně experimentuju, protože v průběhu roku občas kapra jím, to znamená, že ho nemusím mít na štědrovečerním stole. Myslím, že tradice se mohou porušit a porušovat by se měly. Zeleninový salát mám ke každému jídlu," řekl Čok.

Netradičně pojme slavnostní hostinu také houslista Pavel Šporcl a jeho žena, herečka Barbora Kodetová. "Rybí polévku miluju. Já ani vlastně nevím, jestli ji máme. Možná, že je rybí, možná, že z lososa, nevím. Ono se to u nás pořád mění... Vím, že nemáme kapra, protože mám smůlu na kosti, a proto jíme lososa i řízky," podotkl s úsměvem virtuos.

Aňa Geislerová

Ondřej Havelka.

Herečka Aňa Geislerová si oblíbila na Štědrý den klasické menu, jejím nejoblíbenějším je rybí polévka, méně pak smažený kapr a salát. "Druhý den u pohádek je ale studený kapr nejlepší. Z cukroví leda tak vanilkové rohlíčky. U nás v rodině je tradiční ovocný salát se šlehačkou a vlašskými ořechy," řekla Geislerová.

Děti Peckové chtějí husu

K ryzí klasice se přiklánějí také hudebník a režisér Ondřej Havelka a zpěvačka Eva Pilarová. Ta připravuje bramborový salát podle vlastního receptu bez syrové cibule a s pikantním octovým nálevem. Každý, komu prý na něj dávala recept, si ho oblíbil. "Dáda Gondíková říkala, že už si neumí představit Vánoce bez salátu od 'Pilarky'. Já to mívám v podstatě dva dny za sebou. Třiadvacátého slavím první Štedrý den v Brně s maminkou a brněnskou rodinou a pak se vracím v noci do Prahy," řekla Pilarová.

Eva Pilarová

Dagmar Pecková

Husu bude ke štědrovečerní večeři shánět operní pěvkyně Dagmar Pecková, která žije se svými dvěma dětmi a manželem v Německu. "Vzhledem k tomu, že my jíme tak třikrát týdně rybu, děti řekly, že rybu jíst nebudou, že toho mají plné zuby, a chtějí husu," uvedla. Němci podle ní žádné gurmánské zvyky nemají, ke štědrovečerní večeři si dávají bramborový salát s vídeňským párkem. Pecková proto česko-německou kuchyni kombinuje.

Její kolega, světoznámý dirigent Jiří Bělohlávek bude trávit Vánoce v Praze. S rodinou drží tradici klasické rybí polévky a smažené ryby s bramborovým salátem. "Měli jsme také výjimky a obohacení, protože moje žena pochází z Košic. Odtamtud přinesla sulcovanou rybu, což je znamenitá věc, a štědrovečerní specialitu bobajky s mákem. Jsou to sladké bochánky z bramborového těsta něco jako šubánky," prozradil dirigent.

Jiří Bělohlávek

Marek Eben.

Tradiční štědrovečerní menu pomáhají připravit rodině moderátora a herce Marka Ebena jeho příbuzní. "Vždycky to z příbuzenstva překvapivě někdo utvoří a je o nás postaráno... Kdyby se svět zhroutil a nějaká ze součástek chyběla, to vůbec ne. Nelpíme na tom. Štědrovečerní poselství je hlubší než salát," dodal Eben.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!