Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Luxusní pochoutku foie gras provází kontroverze

Jídlo

  6:49
PEKING - Společně s kaviárem a lanýži jsou foie gras (tučná játra) jednou ze "tří největších západních gurmánských pochoutek". Ovšem nucené krmení hus a kachen tak, aby jejich játra ztučněla, provází mezinárodní kontroverze.

Torchon z foie gras foto: Michal Sänger

Země, jako je Německo nebo Polsko, krmení metodou sond zaváděných do jícnu zakázaly, zatímco třeba Kalifornie zakazuje prodej samotných foie gras. Obdobná procedura přitom byla podle historiků provozována už ve starém Egyptě před téměř 5000 lety.

ČTĚTE TAKÉ:

Mezitím se na scénu velkoproducentů této delikatesy dostala Čína. Podle čínského listu Economic Observer už brzy vznikne největší husí a kachní farma na světě a továrna na foie gras na březích jezera Pcho-jang v čínské provincii Ťiang-si. Americká investiční společnost Creek Project do společného projektu hodlá vložit 100 milionů dolarů.

Francie stále jedničkou

Evropská unie plánuje od roku 2019 zastavit produkci této tradiční pochoutky. V současnosti například Maďarsko, které bývalo druhým největším producentem, postupně snižuje množství a produkci zastavil také Izrael, který v minulosti také patřil mezi velké hráče trhu s husími játry. A tak není vůbec překvapivé, že se produkce přesouvá na východ do Číny.

foie gras

Plánovaný projekt u jezera Pcho-jang má ročně odchovat zhruba dva miliony hus a osm milionů kachen. Čína už nyní produkuje 1000 tun foie gras ročně, což je dvojnásobek množství z roku 2006. Francie zůstává jedničkou na trhu se zhruba 20.000 tunami ročně.

Minulý rok byla část francouzských producentů foie gras vykázána z Mezinárodního potravního veletrhu v německém Kolíně, což vyvolalo jisté německo-francouzské napětí. "V mezinárodním obchodu nedostatek respektu v péči o zvířata může vytvářet bariéry, a právě tak i poškodit pověst země," řekl Čang Tan, spoluzakladatel čínské skupiny Animals Protection Reporters Salon.

Nesmírně tučný pokrm

Husy nebo kachny určené na vykrmení na foie gras začínají být nuceně krmeny, když jim je deset až 14 týdnů. Tehdy jim chovatelé dvakrát až třikrát denně strčí do jícnu 20 až 30 centimetrů dlouhou trubici, kterou jim přímo do žaludku lijí potravu. Někdy to způsobí prasknutí jícnu. A někdy se u krmeného ptáka vyvine choroba jater.

Skupiny ochránců práv se snaží lidi přimět k tomu, aby foie gras nejedli, poukazováním na to, že je to nesmírně tučný pokrm. "Normální zdravá játra obsahují pouze pět procent tuku, zatímco ve foie gras ho je 50 procent", uvedl Čou Cun-kcho, ředitel světové asociace farem pečujících o blaho zvířat.

Součástí úsporného stálého menu je i terina foie gras.

Nucené krmení přitom neškodí jenom zvířatům, ale i samotným lidem, kteří jedí foie gras. "Když nějaká bytost najednou dostane velké množství jídla, játra rychle začnou být vyčerpaná, a to je přiměje vyprodukovat velké množství stopových toxinů," řekl nutriční odborník Jü Li.

A co hůř. "Zrní používané na Západě ke krmení hus či kachen je čisté. V Číně je často plesnivé, takže obsahuje rakovinotvorné aflatoxiny. To běžně potvrzují kontroly v čínském potravinářství. Husy či kachny krmené takovouto stravou jsou velmi nezdravé," zdůraznil Čou.

Autoři: ,