Výběrem těch správných, pokud možno co nejkvalitnějších surovin by mělo začínat každé vaření, ale pro grilování toto pravidlo platí dvojnásob.
Marinády a omáčky Zvýraznění chutí
Marinády a omáčky |
Omáčky a marinády slouží ke zvýraznění chutí grilovaných surovin. Pokud je s patřičných předstihem necháte odpočinout v dobré marinádě, potravina do sebe chuť natáhne a navíc se stane křehčí. Každá dobrá marináda by měla obsahovat tzv. svatou trojici.
Kvalitní olej, nejčastěji olivový, něco kyselého například citronovou či limetovou šťávu nebo hořčici a samozřejmě sůl. Tam kde to jde se doporučuje používat čerstvé bylinky. Před grilováním je však z masa raději sundejte, aby se nespálily. Záleží samozřejmě i na délce marinování.
Zelenině stačí chvilka, světlé maso si vystačí s hodinkou. U červených mas je pak ideální naložit je přes noc. Jehněčí nebo zvěřina si mohou v marinádě odpočinout klidně dva dny. Samozřejmě v chladu.
Maso Stačí koření a rozpálený gril
Maso z grilu je na první pohled jedním z nejsnazších receptů vůbec. Stačí pár surovin, trocha koření a rozpálený rošt a za chvíli už si pochutnáváte na šťavnatém steaku. Pokud ale toužíte po barbecue jako ze žurnálu, bude to chtít přece jen trochu víc: předně kvalitní suroviny a taky dostatek času.
KVÍZ: Solit, či nesolit. Znáte zásady správného grilování?![]() |
Bez masa Grilovaný sýr ocení nejen vegetariáni
Bez masa |
Grilování si mohou užít i ti, kteří nejedí maso. Grilování zeleniny má mnoho výhod. Jednou z nich je, že se nemusí upravovat předem jako maso.
Stačí ji posypat kořením, solí nebo pokapat olivovým olejem a můžete začít. Navíc je lehčí, což se oceníte především ve vedrech.
Ugrilovat se však dá téměř vše, ale opravdu gurmánský zážitek přináší právě sýr. Ocení ho nejen vegetariáni, ale i ti, kteří si grilování bez pořádného steaku neumí představit.
Ryby Základem je čerstvá ryba
Grilované ryby jsou oblíbeným pokrmem. Křehké maso se ugriluje poměrně rychle a není potřeba jej chystat dopředu. Základním předpokladem je, aby byla ryba čerstvá.
Ryby |
Dezert Ovoce podávejte třeba se zmrzlinou
Dezert |
Po grilované večeři si můžete na grilu připravit ještě dezert. Mezi oblíbená sladká jídla patří grilované ovoce, které můžete dochutit zmrzlinou, karamelem, čokoládou a dalšími dobrotami.
Než ovoce začnete grilovat, nezapomeňte vyčistit rošt grilu od masa, které jste na něm připravovali předtím.