Ugrilovat se dá téměř vše. Nechte se inspirovat radami a recepty

Autor:
  11:17
Teplé počasí láká nejen k procházkám ale i ke grilování. Většina lidí má grilování spojené s marinovanými plátky masa či klobásami. Na grilu ale lze připravovat i sýry či zeleninu. Chybět nemusí ani sladká tečka. Na co si při grilování dávat pozor, jaké ryby jsou připravené venku na grilu nejlepší a jaké marinády se k čemu hodí. Přečtěte si tipy i rady od šéfkuchařů.

Grilování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Výběrem těch správných, pokud možno co nejkvalitnějších surovin by mělo začínat každé vaření, ale pro grilování toto pravidlo platí dvojnásob.

Marinády a omáčky Zvýraznění chutí

Marinády a omáčky

Omáčky a marinády slouží ke zvýraznění chutí grilovaných surovin. Pokud je s patřičných předstihem necháte odpočinout v dobré marinádě, potravina do sebe chuť natáhne a navíc se stane křehčí. Každá dobrá marináda by měla obsahovat tzv. svatou trojici.

Kvalitní olej, nejčastěji olivový, něco kyselého například citronovou či limetovou šťávu nebo hořčici a samozřejmě sůl. Tam kde to jde se doporučuje používat čerstvé bylinky. Před grilováním je však z masa raději sundejte, aby se nespálily. Záleží samozřejmě i na délce marinování.

Zelenině stačí chvilka, světlé maso si vystačí s hodinkou. U červených mas je pak ideální naložit je přes noc. Jehněčí nebo zvěřina si mohou v marinádě odpočinout klidně dva dny. Samozřejmě v chladu.

Maso Stačí koření a rozpálený gril

Maso z grilu je na první pohled jedním z nejsnazších receptů vůbec. Stačí pár surovin, trocha koření a rozpálený rošt a za chvíli už si pochutnáváte na šťavnatém steaku. Pokud ale toužíte po barbecue jako ze žurnálu, bude to chtít přece jen trochu víc: předně kvalitní suroviny a taky dostatek času.

Maso na grilu

KVÍZ: Solit, či nesolit. Znáte zásady správného grilování?

Bez masa Grilovaný sýr ocení nejen vegetariáni

Bez masa

Grilování si mohou užít i ti, kteří nejedí maso. Grilování zeleniny má mnoho výhod. Jednou z nich je, že se nemusí upravovat předem jako maso.

Stačí ji posypat kořením, solí nebo pokapat olivovým olejem a můžete začít. Navíc je lehčí, což se oceníte především ve vedrech.

Ugrilovat se však dá téměř vše, ale opravdu gurmánský zážitek přináší právě sýr. Ocení ho nejen vegetariáni, ale i ti, kteří si grilování bez pořádného steaku neumí představit.

Ryby Základem je čerstvá ryba

Grilované ryby jsou oblíbeným pokrmem. Křehké maso se ugriluje poměrně rychle a není potřeba jej chystat dopředu. Základním předpokladem je, aby byla ryba čerstvá.

Ryby

Dezert Ovoce podávejte třeba se zmrzlinou

Dezert

Po grilované večeři si můžete na grilu připravit ještě dezert. Mezi oblíbená sladká jídla patří grilované ovoce, které můžete dochutit zmrzlinou, karamelem, čokoládou a dalšími dobrotami.

Než ovoce začnete grilovat, nezapomeňte vyčistit rošt grilu od masa, které jste na něm připravovali předtím.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.