Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Půst, jarní detox či dieta. Tělu dopřejte luštěniny

Jídlo

  6:42
Minulý týden začalo období půstu, a ačkoli se půst již příliš nedodržuje, je dobré dopřát tělu před jarem menší detox. Vynechat byste měli především maso, ale i potraviny, které organismus zatěžují. Nahraďte je především luštěninami.
Luštěniny - ilustrační foto.

Luštěniny - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Masopust, který půstu předchází, představuje hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Probíhají proto zabijačky, zábavy i svatby. Na stole by neměly chybět klobásy, škvarky, uzené maso, boží milosti, pálenka nebo sladké koblihy. 

Zlatavý kousek nebe. Masopustní koblihy třikrát jinak

Základní myšlenkou půstu je očista, a to jak tělesná, tak i duchovní. Křesťané se v této době připravují na Velikonoce. Půst trvá čtyřicet dní a začíná Popeleční středou. Původně se během půstu lidé vzdávali i všeho potřebného. Dříve lidé z jídelníčku vynechávali hlavně červené maso. Na jídelníčku se objevovaly ryby, luštěniny a obiloviny, ale také brambory či zelí. 

Jarní detox

Půst má smysl i v současné době. Lidé častěji přemýšlí nad tím, co konzumují a že detox má nesporné zdravotní účinky. Při půstu či jarním detoxu se na minimum omezí maso, což odlehčí ledvinám a játrům, sníží krevní tlak a cholesterol. Půst není hladovění. Na rozdíl od hladovění, kdy se činnost žaludku postupně zastaví, se při správném půstu jen mírně zpomalí. 

Zdravá strava - ilustrační foto

Při jarním detoxu půstu by měla být zelenina podávána hlavně ve formě zeleninových polévek a také luštěniny. Ty jsou pro organismus obzvlášť zdravé. Jsou zdrojem důležitcýh látek. Obsahují například vlákninu, minerály, bílkoviny, uhlovodany a minimum tuku, který navíc pomáhá tělu zpracovat vitaminy. 

Abyste předešli nepříjemnému pocitu z nadýmání, je potřeba si vybrané luštěniny připravit. Před vařením je namočte do vody a nechte je odstát až 12 hodin. Před samotným vařením pak hrášek či čočku zalijte čistou vodou a nikdy nepřidávejte sůl. 

Lehká polévka z červené čočky s koriandrem a citrónem

Na tuku orestujte cibulku s částí čerstvě umletého koriandru. Přidejte vypranou čočku a společně osmahněte. Přilijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni do změknutí čočky (cca 15–20 min). Lehčí, ale ne tak skvělou variantu připravíte, pokud nebudete smažit cibulku a čočku budete rovnou vařit ve vodě. Pokud chcete polévku obohatit minerálními látkami, povařte v polévce kousek vypraná mořské řasy.

Lehká polévka z červené čočky s koriandrem a citrónem

Když je čočka měkká, osolte a ještě nechte alespoň 5 minut vařit. Místo soli můžete právě teď dochutit Atlantským kořením. Je báječné. Koupíte ho v dobře zásobených bioprodejnách. Nakonec ochuťte citrónovou kůrou (jedině pokud máte biocitron), šťávou z citronu dle vaší chuti a čerstvým koriandrem. Na ozdobení použijte lístečky čerstvého koriandru nebo jinou bylinku.

Zapečená čočka s jáhly (Kuchařka pro báječné tchýně)

Čočku vsypeme do studené vody a přivedeme k varu, vodu slijeme a znovu zalijeme asi 1,5 l vody. Uvaříme do měkka, přidáme utřený česnek, celerovou nať a osolíme. Umícháme světlou jíšku, rozředíme ji studenou vodou a za stálého míchání nalijeme do polévky. Přidáme majoránku a nakrájené uzené maso nebo klobásu. Ještě důkladně povaříme. 

Čočku, hrách a fazole známe ze závodek. Jsou ale daleko chutnější

Ingredience: 200 g čočky, 200 g jáhel, 1 velká cibule, 100 g sádla, nejlépe husího mletý pepř, sůl, majoránka, drcený kmín

Postup: Čočku propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Poté ji uvaříme do poloměkka a přidáme k ní jáhly, které nejprve předtím dvakrát spaříme vařící vodou. Společně dovaříme doměkka. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do směsi čočky a jáhel. Vše promícháme. Pekáček vymastíme sádlem, naplníme připravenou směsí a ve vyhřáté troubě zapečeme asi 25 minut při 180 °C.

Hráškový krém (Roman Paulus)

Ingredience: 100 g másla, 50 g pórku, 30 g šalotky, 500 g hrášku (čerstvý i mražený), lžička cukru, 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, 100 ml smetany, 100 ml mascarpone, pancetta, sůl

Jako doprovod jemného hráškového krému se hodí plátek pancetty; pikantní slanina jemný krém dobře doplní. Roman Paulus jej pak podává i s na másle orestovanou vložkou z ledového salátu, celého hrášku a rajčat

Postup: V hrnci si rozpustíme máslo, orestujeme na něm najemno nakrájenou šalotku a pórek (měly by zůstat světlé). Přidáme hrášek a trochu cukru, ještě krátce zarestujeme a podlijeme vývarem. Vaříme pouze krátce, 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu. Nakonec přidáme smetanu a mascarpone, rozmixujeme kuchyňským mixérem a přecedíme přes jemné sítko. V případě potřeby dochutíme. Podáváme například s celým hráškem, ledovým salátem orestovaným na másle a křupavým plátkem pancetty.

Půst

Půst si lze vyložit i přeneseně nejen jako odepření si jídla, lidé se mohou pokusit se vzdát dočasně třeba také používání některých věcí, na něž jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Je možné zkusit chodit pěšky namísto jízdy automobilem, odepřít si kontakt s médii či vzdát se načas nakupování či určité částky peněz, kterou je možné věnovat potřebným.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...