Masopust, který půstu předchází, představuje hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Probíhají proto zabijačky, zábavy i svatby. Na stole by neměly chybět klobásy, škvarky, uzené maso, boží milosti, pálenka nebo sladké koblihy.
Zlatavý kousek nebe. Masopustní koblihy třikrát jinak |
Základní myšlenkou půstu je očista, a to jak tělesná, tak i duchovní. Křesťané se v této době připravují na Velikonoce. Půst trvá čtyřicet dní a začíná Popeleční středou. Původně se během půstu lidé vzdávali i všeho potřebného. Dříve lidé z jídelníčku vynechávali hlavně červené maso. Na jídelníčku se objevovaly ryby, luštěniny a obiloviny, ale také brambory či zelí.
Jarní detox
Půst má smysl i v současné době. Lidé častěji přemýšlí nad tím, co konzumují a že detox má nesporné zdravotní účinky. Při půstu či jarním detoxu se na minimum omezí maso, což odlehčí ledvinám a játrům, sníží krevní tlak a cholesterol. Půst není hladovění. Na rozdíl od hladovění, kdy se činnost žaludku postupně zastaví, se při správném půstu jen mírně zpomalí.
Při jarním detoxu půstu by měla být zelenina podávána hlavně ve formě zeleninových polévek a také luštěniny. Ty jsou pro organismus obzvlášť zdravé. Jsou zdrojem důležitcýh látek. Obsahují například vlákninu, minerály, bílkoviny, uhlovodany a minimum tuku, který navíc pomáhá tělu zpracovat vitaminy.
Abyste předešli nepříjemnému pocitu z nadýmání, je potřeba si vybrané luštěniny připravit. Před vařením je namočte do vody a nechte je odstát až 12 hodin. Před samotným vařením pak hrášek či čočku zalijte čistou vodou a nikdy nepřidávejte sůl.
Lehká polévka z červené čočky s koriandrem a citrónem
Na tuku orestujte cibulku s částí čerstvě umletého koriandru. Přidejte vypranou čočku a společně osmahněte. Přilijte vodu nebo vývar, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni do změknutí čočky (cca 15–20 min). Lehčí, ale ne tak skvělou variantu připravíte, pokud nebudete smažit cibulku a čočku budete rovnou vařit ve vodě. Pokud chcete polévku obohatit minerálními látkami, povařte v polévce kousek vypraná mořské řasy.
Když je čočka měkká, osolte a ještě nechte alespoň 5 minut vařit. Místo soli můžete právě teď dochutit Atlantským kořením. Je báječné. Koupíte ho v dobře zásobených bioprodejnách. Nakonec ochuťte citrónovou kůrou (jedině pokud máte biocitron), šťávou z citronu dle vaší chuti a čerstvým koriandrem. Na ozdobení použijte lístečky čerstvého koriandru nebo jinou bylinku.
Zapečená čočka s jáhly (Kuchařka pro báječné tchýně)
Čočku vsypeme do studené vody a přivedeme k varu, vodu slijeme a znovu zalijeme asi 1,5 l vody. Uvaříme do měkka, přidáme utřený česnek, celerovou nať a osolíme. Umícháme světlou jíšku, rozředíme ji studenou vodou a za stálého míchání nalijeme do polévky. Přidáme majoránku a nakrájené uzené maso nebo klobásu. Ještě důkladně povaříme.
Čočku, hrách a fazole známe ze závodek. Jsou ale daleko chutnější |
Ingredience: 200 g čočky, 200 g jáhel, 1 velká cibule, 100 g sádla, nejlépe husího mletý pepř, sůl, majoránka, drcený kmín
Postup: Čočku propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Poté ji uvaříme do poloměkka a přidáme k ní jáhly, které nejprve předtím dvakrát spaříme vařící vodou. Společně dovaříme doměkka. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do směsi čočky a jáhel. Vše promícháme. Pekáček vymastíme sádlem, naplníme připravenou směsí a ve vyhřáté troubě zapečeme asi 25 minut při 180 °C.
Hráškový krém (Roman Paulus)
Ingredience: 100 g másla, 50 g pórku, 30 g šalotky, 500 g hrášku (čerstvý i mražený), lžička cukru, 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, 100 ml smetany, 100 ml mascarpone, pancetta, sůl
Postup: V hrnci si rozpustíme máslo, orestujeme na něm najemno nakrájenou šalotku a pórek (měly by zůstat světlé). Přidáme hrášek a trochu cukru, ještě krátce zarestujeme a podlijeme vývarem. Vaříme pouze krátce, 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu. Nakonec přidáme smetanu a mascarpone, rozmixujeme kuchyňským mixérem a přecedíme přes jemné sítko. V případě potřeby dochutíme. Podáváme například s celým hráškem, ledovým salátem orestovaným na másle a křupavým plátkem pancetty.
PůstPůst si lze vyložit i přeneseně nejen jako odepření si jídla, lidé se mohou pokusit se vzdát dočasně třeba také používání některých věcí, na něž jsou zvyklí a které jim ulehčují život. Je možné zkusit chodit pěšky namísto jízdy automobilem, odepřít si kontakt s médii či vzdát se načas nakupování či určité částky peněz, kterou je možné věnovat potřebným. |