24. ledna 2017 7:09 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Máte chuť na pomazánku? Připravte ji z cizrny

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Cizrnová pomazánka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cizrnová pomazánka | foto: Smart Press

Jak na cizrnovou pomazánku? Vyzkoušejte jednoduchý vganský recept. Mimo jiné, podobné pomazánky si můžete připravit z jakékoli uvařené luštěniny, osmažené cibulky, oleje, bujónu či soli a koření. Nechte se inspirovat.

Cizrnová pomazánka

  • 100 g cizrny nebo plechovka sterilované cizrny v biokvalitě
  • 1-2 vrchovaté lžíce sezamového másla, tzv. tahini
  • panenský sezamový olej
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • mořská sůl

Propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou. Tím se zbavíte většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Stravitelnost zlepšíte přidáním kousku mořské řasy (např. kombu) nebo majoránky či saturejky. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trošku studené vody (tzv. šoková metoda) a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po uvedení do varu natlakujte a vařte cca 35–40 min. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí cca 1–1,5 hod. Luštěniny vařené v tlaku mají krémovější chuť. Uvařenou cizrnu sceďte a vývar si nechte.

Na oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek se solí. Až cibulka změkne, přidejte ji k uvařené cizrně a vše rozmixujte. Dle potřeby přidávejte během mixování po troškách vývar z cizrny.

Krém dochuťte sezamovým máslem tahini a šťávou z citrónu. Lze dochutit čerstvě umletým koriandrem nebo sójovou omáčkou Shoyu nebo Tamari.

Tahini

Tahini je pasta, která se vyrábí z mletých sezamových semínek. Možná vám bude zpočátku připadat jakoby lehce nahořklá, ale když ji správně ochutíte, bude vám zaručeně chutnat. Sezam prospívá očím, kůži, nehtům i vlasům. Obsahuje velmi mnoho vápníku. Východní medicína používá sezamu při léčení artritid, revmatismu a očních potíží. Z tahini si lze udělat sladký krém podobný chalvě. Uděláte ho tak, že smícháte tahini a rýžový či pšeničný sirup nebo med. Skvělé je z tahini udělat dresink na dýňové, mrkvové a jiné sladké saláty. Smícháte tahini, med, vodu a citronovou šťávu. Výborný je i tahini dresink s citrónovou šťávou, česnekem a a bylinkovou solí.

Recept pochází z Biokuchařky Hanky Zemanové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Lidovky.cz
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.