Odborníci se doposud domnívali, že Mayové výhradně drtili kakaové boby a míchali je s tekutinami nebo že nechávali zkvasit dužinu, která obklopuje boby v kakaovém lusku. Popíjení takto zhotovených nápojů bylo pak výsadou společenské elity.
ČTETE TAKÉ: |
Objev, který tento týden zveřejnil mexický národní antropologický a historický ústav, ale rozšiřuje způsoby používání čokolády v dávných dobách v Mexiku. Nález rovněž naznačuje, že tradiční pokrmy, které se konzumují v Mexiku v současnosti jako kupříkladu "mole", čokoládová omáčka často podávaná k masu, mohou mít starobylé kořeny.
"Je to vůbec poprvé, co byla čokoláda nalezena na talíři, který se užívá k servírování jídla," prohlásil archeolog Tomás Gallareta. "Je nepravděpodobné, že by (na tomto talíři) byla čokoláda drcena, jelikož k tomu tehdejší obyvatelé podle všeho používali drtící kameny," dodal.
Zbytky chemických látek, které svědčí o přítomnosti čokolády, byly přítomné na úlomcích talířů vyzdvižených v archeologické lokalitě Paso del Macho na poloostrově Yucatán v roce 2001.
"Testy odhalily teobromin a kofein, které jsou indikátorem použití kakaa," uvádí se v prohlášení vědců z americké Millsaps College ve městě Jackson ve státě Mississippi, kteří fragmenty talířů zkoumali.
Zmíněné úlomky talířů pocházejí z doby kolem roku 500 před naším letopočtem a nejsou nejstaršími doklady o výrobě čokolády v Mexiku. Nádoby na nápoje z vykopávek olmécké kultury západně a jižně od poloostrova Yucatán obsahovaly zbytky čokolády zhruba o 1000 let starší.