Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Miluji bramborový salát s řízkem a pivem, říká izraelský šéfkuchař

Jídlo

  7:50
Izraelský kuchař Ilan Garousi zavítá do Prahy v rámci festivalu Days of Jerusalem a během něj na pražské Letné představí izraelskou gastronomii. „Miluji Prahu, české pivo a řízky,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Ilan Garousi foto: Archiv Ilana Garousiho

Lidovky.cz: Jaké tři hlavní suroviny charakterizují izraelskou gastronomii?
Právě teď je naše kuchyň v procesu evoluce. V posledních letech sama sebe posunula speciálním směrem - od tradičního jídla k aktuálnější kuchyni. Hlavní faktor je mix komunit, které žijí v Jeruzalémě, ale i mix středověkých chutí lokálních jídel. Tahini, olivový olej, rajčata jsou základní ingredience pro izraelskou kuchyni.

Lidovky.cz: Na jaké pokrmy se mohou návštěvníci těšit na festivalu Dny Jeruzaléma?
Jeruzalémské jídlo je velmi odlišné od českého. V posledních dvou letech jsem objevil, že česká společnost je ochotna kulinárně experimentovat. Třeba hummus, bulgur a tak dále. My budeme představovat jeruzalémské speciality ostatním návštěvníkům festival třeba Mudjadara. To je jídlo, které je z rýže, černé čočky, cibule, olivového oleje a koření. Je to výborné vegetariánské jídlo, zdravé a chutné.

Ilan Garousi

Ilan Garousi pochází z Jeruzaléma. Jeho první pracovní zkušenosti se vážou s restaurací Poire et de Pomme v centru Jeruzaléma, kde ze začátku pracoval jako asistent kuchaře a následně se stal šéfkuchařem restaurace. Během svého života hodně cestoval. Procestoval hlavně Dálný východ, kde čerpá inspiraci pro svoji vlastní restauraci.

Lidovky.cz: Jak se vám líbí Praha? 
Miluji Prahu a její obyvatelé, kulturu, pocit svobody, který máte v tomto městě. Její krásy a i místa pro zábavu, kavárny, restaurace. V Praze jsou hody. 

Lidovky.cz: Ochutnal jste nějaké české jídlo? Chutnalo vám?
Tradiční české jídlo odpovídá počasí - spíše chladnějšímu klimatu. Velmi rád mám české pivo, řízek, bramborový salát a místní chléb. 

Lidovky.cz: Jaká se pije v Izraeli káva? Jsou nějaké specialní postupy, jak ji připravit?
V Jeruzalémě můžete všude najít italské kavárny, ale samozřejmě i arabské, kde se pije arabská káva s kardamonem. Je to silná vařená káva plan silné chuti. Obvykle je vařena ve speciální kávové konvici, i proto je tak silná. 

Lidovky.cz: Myslíte si, že národ jako takový vystihují i jídla, která jsou pro danou zemi typická?
Není pochyb, že každý národ tvoří sbvou vlastní gastronomii. Je krásné vidět vzájemné ovlivnění, které se objevuje v současné době. Především díky tomu, že dnes můžete najít spoustu speciálních čerstvých produktů. Díky tomu se propojuje naše kuchyň s ostatními.  

Maklube

  • 500 g perské rýže
  • 3 mrkve
  • 1 velký lilek
  • 3 cibule
  • 1 květák
  • 6 kusů kuřete

koření: cardamon, kmín, mix koření, černý pepř, bobkový list.

Příprava: Ve velkém hrnci zpěňte kuře a přidejte 1, 5 l vody. Přidejte koření a vše vařte dohromady. Nakrájejte zeleninu na větší kousky, pomažte je olivovým olejem a vložte je do trouby na 20 minut na 180 stupňů. Po 20 minutách je zelenina upečená na půl. Přidejte ji do kastrolu s kuřetem, pak přidejte očištěnou rýži a sůl. Snižte oheň na velmi slabý žár a dejte na hrnec pokličku, aby se obsah uvnitř dusil. Po 25 minutách zkontrolujte jestli je rýže připravena. 

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.