25. srpna 2017 6:05 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Na grilu si připravíte i dezert. Už jste zkoušeli grilovat ovoce?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Grilovaný ananas | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilovaný ananas | foto: Shutterstock

Po grilované večeři si můžete na grilu připravit ještě dezert. Mezi oblíbená sladká jídla patří grilované ovoce, které můžete dochutit zmrzlinou, karamelem, čokoládou a dalšími dobrotami. Než ovoce začnete grilovat, nezapomeňte vyčistit rošt grilu od masa, které jste na něm připravovali předtím.

Jak správně ugrilovat jednotlivé druhy ovoce nám poradil šéfkuchař Radek David.

Čerstvý ananas oloupeme, dužinu nakrájíme na silnější plátky a tuhý střed vypíchneme speciálním kráječem, kulatým tvořítkem nebo jednoduše odstraníme ostrým nožem. Ananas grilujeme na okraji a pozvolna.

Grilovaný banán

Banány je nejlepší podélně rozpůlit i se slupkou a řezem dát na gril. Grilujeme přímo při středním žáru asi jednu až dvě minuty. Poté obrátíme a dopékáme dokud slupka neztmavne.

Broskve a meruňky rozpůlíme, pecku odstraníme a půlky broskví grilujeme řezem dolů přímo při středním žáru. Nejlepší je nejprve opéct zprudka stranou, ze které jsme vyndali pecku, pak otočit a pozvolna grilovat.

Švestky a blumy grilujeme podobně jako broskve a meruňky.

Hrušky a jablka můžeme oloupat, ale není to nutné. Rozpůlíme je nebo rozčtvrtíme, odstraníme jádřinec. Grilujeme na mírném ohni. Také je lze grilovat celá ve slupce při středním žáru na nepřímém ohni.

Grilovaný meloun

Jahody, angrešt a hroznové víno grilujte nejlépe napíchnuté na špejli nebo špízu, nepřímo při středním žáru 4-5 minut.

Melouny jsou na grilování nevhodné, jelikož obsahují velké množství vody.

  • Ovoce můžete lehce posypat hnědým cukrem nebo potřít alkoholem. ̈
  • Grilované ovoce je vhodné doplňovat zmrzlinou, sorbety a krémy.

A čím je nejlepší rozpálit gril? Šéfkuchař Jaroslav Zahálka doporučuje na grilování nejen ovoce dřevěné uhlí. „Brikety jsou slisovaný odpad z uhlí slepený pojivem, nikdy nevíte, co v nich přesně je,“ varuje. Pokud nechcete řešit výhřevný materiál, můžete vyzkoušet elektrický gril. „Při grilování na Optigrillu nedochází ke kontaktu jídla s ohněm, takže nevznikají karcinogenní látky,“ vysvětluje Dušan Holec ze společnosti Tefal.

Jestli chcete vyzkoušet svoje kulinářské schopnosti a připravit něco složitějšího, můžete se pustit do některého z následujících receptů.

Grilovaný ananas se zmrzlinou

Ugrilujte několik koleček ananasu (čerstvého nebo z kompotu). Přeneste je na talíř a nechte několik minut vychladnout. Poté ozdobte prostředek každého kolečka kopečkem vanilkové zmrzliny. Dochuťte karamelem, nastrouhaným kokosem a podávejte.

Tortilla s ovocem, čokoládou a marshmallow

Na jednu polovinu tortilly nasypte bonbóny marshmallow, druhou posypte rozdrcenou čokoládou. Přidejte kousky grilovaného nebo čerstvého ovoce. Naplněnou tortillu zaviňte, pevně zabalte do alobalu a grilujte asi pět minut. Hotovou tortillu rozbalte z jedné strany a podávejte.

Jaký gril zvolit?

Existují tři typy grilů, které si můžete pořídit – gril na dřevěné uhlí či brikety, plynový a elektrický. Nejrozšířenější je první z nich, který je oblíbený zejména pro charakteristickou chuť spáleného dřeva, která na mase ulpívá. Je cenově nejdostupnější, grilování na něm ale v důsledku odkapávání tuku na dřevo není příliš zdravé. Je jen na vás, zda při použití tohoto grilu zvolíte dřevěné uhlí nebo brikety.

  • Uhlí se snáze zapaluje a vydá větší teplo, oproti briketám ale hoří krátce a nevytváří příliš stabilní prostředí.
  • Plynový gril rozpálíte rychleji než gril na dřevo a brikety, jeho činnost je ale třeba stále kontrolovat a navíc vyžaduje problematickou manipulaci s nádobou na plyn.
  • Elektrický gril můžete na rozdíl od ostatních druhů používat kdekoli, například v bytě či na balkóně. Je nejzdravější, protože potraviny během grilování nejsou v přímém kontaktu s ohněm a nevznikají tak karcinogenní látky. Podle produktového manažera značky Tefal Dušana Holce navíc nyní existují i tzv. inteligentní grily. „Náš gril dokáže sám hlídat teplotu a čas grilování podle potraviny, kterou jste do něj vložili, a podle programu, který jste nastavili,“ říká.
Zuzana Příhodová, Kristýna Kutnarová




Najdete na Lidovky.cz