Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Na jednohubky a chlebíčky zapomeňte. Připravte domácí paštiku

Jídlo

  6:05
Cukroví, chlebíčky a jednohubky - tento každoroční sváteční kolotoč už nikoho nepřekvapí a upřímně asi ani moc neokouzlí. Co ale připravit pro své blízké nebo návštěvy něco méně tradičního a chuťově naprosto dokonalého? Pohrajte si s vynikající domácí zvěřinovou paštikou.

Domácí paštika foto: Shutterstock

O vánočních svátcích obvykle návštěvy pohostíme domácím cukrovím, jednohubkami či chlebíčky. „Vánoce a oslavy nového roku si žádají něco speciálního, ale zároveň nic složitého na přípravu. Co tahle zkusit domácí zvěřinovou paštiku,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.

Zvěřinová paštika s kuřecími játry a brusinkami

  • 100 g kančí plec (kýta)
  • 325 g kuřecí játra
  • 100 g špeku
  • 75 g červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g kachního sádla
  • 125 g másla
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 150 ml portského vína
  • 100 g anglické slaniny na plátky (pouze forma)

Kančí maso a játra důkladně očistíme. Maso nakrájíme na kostičky cca 1 cm a játra na větší kusy 3 cm. Na pánvi rozpustíme sádlo, do rozpáleného tuku vložíme kančí maso, osolíme, opepříme a restujeme na středním ohni cca 5 minut. Pak přidáme játra a na malinké kostičky nakrájený špek a znovu vše zarestujeme 5 minut.

Dále přidáme na drobné kostičky nakrájenou červenou cibuli, utřený česnek, nasekaný tymián a bobkový list s novým kořením zabalený a zavázaný do hadříku (abychom poté nemuseli pracně hledat kuličky). Vše promícháme dohromady a podle chuti dosolíme a dopepříme. Zalijeme portským vínem a pod pokličkou dusíme 10-12 minut na středním ohni. Hotovou směs necháme lehce vychladnout a umeleme na jemném mlýnku a směs důkladně rozmixujeme s povoleným máslem (pokojová teplota).

Jak na domácí paštiku? Poradí vám Roman Paulus

Teď záleží na nás, jak budeme chtít paštiku podávat. Můžeme použít jakékoli malé skleničky, do kterých směs nastříkáme cukrářským pytlíkem nebo použijeme formu kterou vyložíme slaninou tak aby na každé straně byly tak 2 cm přes formu, z důvodu uzavření a celistvého tvaru paštiky.

V lednici necháme odležet do druhého dne nebo minimálně 4 hodiny. Paštiku krájíme na plátky cca 1,5 cm a ozdobíme brusinkami. Podáváme s toasty nebo pečivem libovolného výběru. Pokud máme paštiku ve skleničce, dáme brusinky na paštiku a ozdobíme třeba čerstvým kerblíkem.

Autor: