Pistáciové čtverečky jsou hotové za chvilku a jsou určeny pro všechny, kdo nechtějí pečivo vykrajovat, zde se totiž jen krájí hranatý špalek. Kombinace pistáciových ořechů a brusinek je vskutku skvělá, jak chuťově tak i svojí strukturou. Čtverečky jsou totiž současně křupavé i vláčné. A pokud seženete nějakou veselou barvu krystalového cukru, neváhejte ji použít, hezky rozsvítí vaše cukroví. I jen krystalky hrubého cukru v přírodním provedení budou vypadat dobře.
Téměř dekadentní kakaové slepované cukroví je snadnější než vypadá a připravit hladký krém z bílé čokolády je velmi rychlé. Kakaové těsto je vláčné a velmi dobře se zpracovává. Na ozdobu jsem použila sušené kousky malin, které jsou nejdříve hluboce zmražené, takže zůstane zachována jejich krásně červená barva. Jen hlídejte teplotu v troubě, pokud bude vyšší, může se ozdobné sypání spálit. Chuťově jde o velmi lahodný slepovaný dortíček, který láká nejen svojí chutí, ale i slavnostním vzhledem. Cukroví však doporučuji uchovávat kvůli krému v chladu anebo ho připravit těsně před Vánoci. Tak se pustíme do pečení nového cukroví!
Kakaové dortíčky s krémem z bílé čokolády
Na koláčky:
- 280 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 60 g kakaového prášku
- 225 g másla
- 150 g cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- barevný cukr nebo prášek na ozdobu
Krém ke slepování:
- 115 ml smetany ke šlehání
- 20 g másla
- 1 lžíce zlatého sirupu
- 250 g bílé čokolády
Nejdříve si připravíme těsto na dortíčky. V mixéru při nejvyšší rychlosti šlehejte máslo a cukr do pěny. Přidejte vanilkový extrakt a žloutek a dále mixujte. Snižte otáčky a postupně přidávejte kakaový prášek, mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Vyndejte z mixéru na pracovní plochu, utvořte bochánek, zabalte do folie a dejte do chladu na 2 hodiny odpočinout.
Dagmar Heřtová |
Předehřejte si troubu na 160 °C. Těsto rozdělte na dvě polovičky, vyválejte plát vysoký asi 3 mm a vykrajujte kolečka. Přendejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 8-10 minut. S druhou částí těsta postupujte stejně, jen vykrájené placičky posypte ozdobným cukrem nebo sušeným již dříve mraženým ovocným práškem.
Připravte si bílý krém ke slepování. Do mixéru dejte smetanu a zlatý sirup. Bílou čokoládu rozlámejte a dejte do misky. Nahřejte nad horkou vodou, dokud se nerozpustí. Přidejte změklé máslo a míchejte. Směs nechte lehce zchladit a vlijte do mixéru ke smetaně. Vyšlehejte, přendejte do misky a nechte asi 10 minut v ledničce zchladit. Krémem slepujeme placičky, pochopitelně ty se zdobením navrch. Uchovávejte v chladu.
Pistáciové a brusinkové čtverečky
Těsto:
- 210 g hladké mouky
- půl lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 210 g cukru
- 165 g másla
- 60 g vyloupaných nesolených pistáciových ořechů
- 35 g sušených brusinek
- 1 malé vejce na potření
- kůra z 1/2 pomeranče
- hrubší krystalky cukru na obalení (i barevné)
V mixéru na vyšší obrátky vyšlehejte máslo s cukrem a pomerančovou kůrou. Snižte rychlost a postupně přidávejte mouku, skořici, špetku soli a nakonec přidejte brusinky a pistácie. Vyndejte na vál, utvořte dva stejně silné válečky, vytvarujte je do hranata a pomocí širšího nože uhlaďte. Zabalte pevně do fólie a dejte do ledničky asi na 2 hodiny ztuhnout.
Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plechy papírem na pečení. Vyndejte těstové hranoly z lednice, rozbalte fólii, těsto však na ní ponechte a potřete hmotu rozšlehaným vejcem. Připravte si vedle na pečicí papír barevné nebo jen bílé krystaly cukru, rovnoměrně je rozprostřete a hranoly v nich obalte; mírně zatlačte co nejvíce krystalků do těsta. Nyní ostrým nožem krájejte stejně silné čtverečky a pokládejte je na plechy. Pečte 12-15 minut do světle růžova.