Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Naučte se nejoblíbenější recept z rýže na světě - nasi goreng

Jídlo

  10:53
Vaříte rýži pouze coby přílohu k jídlu a vrcholem jejího užití je pro vás rizoto nebo rýžový nákyp? Zkuste i něco jiného: můžeme ji vařit, smažit, péct, připravit z ní pálenku, chléb i papír. Pro začátek vyzkoušejte třeba celosvětově nejznámější pokrm z rýže - nasi goreng neboli smaženou rýži.

Nasi goreng foto: Shutterstock

Pod názvem nasi goreng najdeme vskutku kdeco, zvláště v Evropě. Může to být obyčejná uvařená a potom na oleji osmažená a ochucená rýže. Může to být rýže doplněná masem a (nebo) zeleninou. Nejčastěji však v tomto pokrmu nechybí tamarind, chilli papričky, koriandr a krevety. Někdy se jako příloha podávají krevetové suchary kerupuk. V lepších restauracích se často přidává sázené vejce.

Nasi goreng je v Indonésii považováno za národní pokrm, ale stejně se už dnes k němu staví i Holanďané, jejichž kolonií Indonésie kdysi byla. Mnoho Indonésanů, Malajců a obyvatel Singapuru jí nasi goreng k snídani, k obědu i k večeři.

Podle jedné legendy toto jídlo vzniklo velmi kuriózně: panovníci říše Majapahit prý pořádali jednou ročně slavnosti pro své úředníky. Jídlo bylo k dispozici na dvou obrovských stolech, na jednom byla jídla s rýží, na druhém s nudlemi. Pokrmy se přinášely v mísách a každý host si bral, na co měl chuť. Když slavnost skončila, všechny zbytky z mís se smíchaly a osmažily ve dvou obrovských pánvích. V jedné jídla rýžová, v druhé jídla nudlová. Obsah byl potom nabídnut chudým. Rýžové směsi se začalo říkat nasi goreng, nudlové bami goreng.

Nezapomeňte na sambalu

Správné nasi goreng si Indonésan neumí představit bez sambalu. Sambal je pálivá pasta používaná jako přísada do pokrmů. Základem je lisovaný česnek, paprika, zázvor, chilli papričky, kayenský pepř, worcesterská omáčka.

Pravý sambal obsahuje ještě rozemleté sušené krevety a tamaryšek (pro přípravu jídla assem), někdy cukr (pro přípravu jídla manis), někdy i cibuli (pro přípravu nasi goreng). Sambal se také používá jako dip – sousta v něm lze namáčet.

V Holandsku si objednejte rijstafel

V Holandsku si můžete v restauraci objednat rijstafel, tác s několika rýžovými pokrmy indonéského původu, mezi nimiž samozřejmě nechybí ani nasi goreng. Jsou to malé porce podobné španělským tapas.

Kromě polévky a nasi goreng jsou na tácu obvykle ještě kousky syrové zeleniny, kterou si můžete máčet v dipech (omáčkách). Nechybí ani kousky pečené ryby a mořských plodů (krevety, kalamáry), jarní rolky a špíz s kousky kuřecího nebo hovězího masa.

Recept na pravý nasi goreng

Ari Munandar připravuje nasi goreng

Ari Munandar, šéfkuchař pražské restaurace Zinc (patřící hotelu Old Town Hilton) se narodil v Indonésii, v Praze však žije už dlouho, má českou manželku a děti. V Zincu vaří především pokrmy mezinárodního stylu, jen s občasnou a jemnou inspirací Asií. Jaký je jeho recept na nasi goreng?

4 porce: 300 g dlouhozrnné rýže, 200 g kuřecích prsou, 200 g krevet, 4 vejce, 2 lžíce mouky, 2–3 chilli papričky, 4 stroužky česneku, 3 šalotky, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce sambalu, 1 lžička sladké sójové omáčky, sůl.

Uvařte rýži (po dobu asi 30 minut) v nesolené vodě tak, aby byla sypká a zrníčka se nelepila k sobě. Sázená vejce usmažte na pánvi. Kuřecí maso nakrájejte na kostičky, napíchněte na dřevěnou jehlu a opečte na pánvi na oleji dozlatova. Krevety obalte v mouce a osmažte na pánvi na oleji. V pánvi nebo ve woku zahřejte olej a přidejte nadrobno nasekané chilli papričky, jemně je osmahněte. Potom přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Za stálého míchání ještě trochu osmahněte. Mírně osolte a přidejte uvařenou rýži, pořádně promíchejte a nakonec dochuťte sambalem nebo pastou trassi. Nechte chvíli smažit a potom podávejte tak, že na kopeček smažené rýže položíte sázené vejce, vedle pak saté (jehly s kuřecím masem) a nakonec osmaženou krevetu.

Autoři: