Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lepší čistička stojí tolik, co tři naše rozpočty

Starostové píší

  1:19
SVÉSEDLICE (Olomoucký kraj) - Rozpočet v naší malé obci Svésedlice, kde žije jen něco málo přes 200 obyvatel, máme již na letošek schválen.

Svésedlice foto: ARCHIV RADNICE

U velikosti naší obce jsou peníze zpravidla nachystány na jeden větší investiční záměr za spolufinancování z dotace a pár těch menších, doplňkových, které se týkají až už to údržby či nějaké menší akce, která nemá úplně zásadní vliv na chod obce, avšak jsou velice důležité. V loňském roce se nám z dotace podařilo zrekonstruovat fasádu obecního úřadu a požární zbrojnice a rozšířit rozvod veřejného osvětlení.

Jako většina obcí se zastupitelstvo rozhoduje do čeho ten daný rok investovat podle toho, zda na danou akci obdrží nějakou dotaci. Máme nachystány projekty, s kterými se nyní snažíme uspět ať už v národních či evropských dotačních fondech. Bez příslibu dotace se větší akce v takto malých obcích nedají zpravidla realizovat.

Pro rok 2017 máme schválen rozpočet na příjmové straně 2,8 milionů korun. Z těchto peněz se nám daří zajistit chod obce a realizovat připravované akce.

Na intenzifikaci čistírny odpadních vod ale potřebujeme celkem 8,9 milionu korun, což jsou celé tři rozpočty obce. Nezbývá proto, požádat o dotaci. Tuto za poslední dekádu největší investiční akci máme připravenou až do fáze stavebního povolení a budeme čekat na rozhodnutí. Pokud peníze dostaneme, pevně věřím, že by se realizace mohla stihnout v co nejkratší době. Celá příprava trvá přes dva roky a máme v ní prozatím přes milion korun z vlastních prostředků.

LUBOMÍR KONAR, starosta obce Svésedlice, nezávislý

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...