Pondělí 1. března 2021svátek má Bedřich 8 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Zprávy > Názory

BUŠTA: Až se to přežene. Tři gastronomické trendy, které se brzy vrátí

Foodtruck Circus Burger | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Foodtruck Circus Burger | foto: Lidovky.cz

Tři módní trendy, které se prý brzy vrátí. 1. „Instagramovatelná gastronomie“. Před několika lety ji výstižně popsal marketér jednoho z našich největších restauračních řetězců: „Nikoho ještě před pár lety nenapadlo, že k nám budou chodit hipsteři na sekanou, fotit si ji a chlubit se na Instagramu. Průměrně nám za týden přibude okolo dvou set až tří set fanoušků a ani nemusíme být bůhvíjak aktivní.“

Instagramerům se musí jít naproti. Znamenitě instagramovatelný je humr na míse nebo salát s květinami, horší to je se špagetami carbonara nebo zmíněnou sekanou. Množí se kurzy, jak podat jídlo, aby hosté zapomněli jíst a fotili, sdíleli a dělali zadarmo reklamu jak blázni. Instagramovatelné nemá být jen jídlo, ale také interiér (což takhle momentku s pivem pod parohy), personál (společný snímek s Pohlreichem) i spolustolovníci (do hospody s umytými vousy).

2. „Interaktivní gastronomie“. Pradávný styl se zabydlel v moderních městech. Stoly v restauracích jsou umístěny hned vedle sporáků, aby mohli hosté pozorovat, jak kuchaři vaří nebo dokončují jídla. Říká se tomu otevřená kuchyně. Strávníkům přináší nejen divadelní verzi televizních show, ale také kýžený pocit pospolitosti, v radikálnější úpravě třeba i tím, že všichni sedí pohromadě u obrovských stolů jako četa husarů. Hosté si užívají osobního kontaktu s kuchyní a výhody pro restauraci jsou nezanedbatelné. Kuchaři získávají okamžitou zpětnou vazbu a ušetří se za číšníky i prostor. A kromě toho: je to velmi instagramovatelné.

3. „Foodtrucková gastronomie“. Princip není nový, pojízdné stánky s pizzou, burgery nebo fish and chips brázdí starý i nový kontinent léta. V USA a posléze v západní Evropě však dotáhli myšlenku dál. Ke slovu se dostaly skutečné kamiony, kde lze koupit jídla take away, ale také tam můžete obědvat nebo večeřet přímo „na palubě“. 

Nabídka pokročila od prostých snacků ke krabům s avokádem, ústřicím a kuřatům v tandooru. V Česku už byla založena asociace food trucků, většina členů ovšem zatím nabízí pojízdný catering pro svatby nebo firemní party. Pravidelné „linky“ s několika zastávkami denně však už křižují i tak gastronomicky konzervativní zemi, jako je Francie. Extrémně instagramovatelné.

Všechny tyto trendy lze objevit v loňských předpovědích, rok uběhl a ve výhledech jsou zas. Tradicionalisté dostanou zabrat.

Poslali jste životopis a marně čekáte na reakci. Proč jiným odpovědí, ale vám ne

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jak žádají o práci bílé límečky a jak ty modré? Na koho nasazují personalisté robota? A proč se zájemcům o práci z...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Velký srovnávací test kombíků: Opel, Renault, Kia | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Jak bude za času Vodnáře? Býci se dočkají lásky, dařit se bude Pannám

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vládu na nebi si jednotlivá znamení zvěrokruhu předávají podle toho, jak do nich vstupuje Slunce, což bývá vždy kolem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!