Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měsíční jahody. O Jitčiných prsou a o tom, jak po rozšmelcování sekačkou vypadá hmota jako marmeláda

Premium

Tomáš Baldýnský | foto: Lidovky.cz

  21:00
Jsem už tak starý, že si jasně pamatuju doby, kdy jahody nebyly běžnost, kterou si v plastové vaničce koupíte v supermarketu, ať je léto nebo Vánoce, ale vzácnost vykoupená potem, mozoly a – ano, nestydím se to přiznat – v některých případech i slzami.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

V našem neovocnářském kraji byly totiž jahody v místní zelenině k vidění jeden týden v roce – přicestovaly v dýhových košíčcích nahoře pokrytých octomilkami a dole nasáklých šťávou hnijícího ovoce (i tak byly hned pryč) – zbytek místní spotřeby se tedy musel pokrýt jinak.

Vlastní zahrádkářskou činností obyvatel s, přiznejme si to, poměrně značnou mírou dětské práce. Moje nejživější vzpomínky z dětství vždycky nějak zahrnují každodenní dvoukilometrovou cestu na skládačce s prázdnými konvemi bimbajícími se z řídítek. Proč, ptal jsem se nedávno matky, jsme si ty konve nemohli nechávat na naší podnikem přidělené zahrádce? Proč jsem si je vždycky musel vozit z domova? Protože se tehdy kradly, odvětila.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se